Magyar agrárcégek, akiktől érdemes tanulni – II. rész

Magyar agrárcégek, akiktől érdemes tanulni – II. rész

A sikeres magyar agrárcégeket bemutató sorozatunk előző részében a KITE Zrt. és az Axiál tevékenységével ismerkedhettetek meg. Ma három újabb sikersztori lesz terítéken, akik meghatározó szeplők a mezőgazdaság piacán: a Bonafarmot, a Master Goodot és az Agrofeedet ismerhetitek meg.

Bonafarm

A Bonafarm Csoport az ország egyik legjelentősebb agrár- és élelmiszeripari cégcsoportja, melynek egységei a termeléstől a gyártásig végigkísérik az élelmiszer útját. A csoporthoz tartozó cégek összehangolt munkája nyomán jött létre ez az agrárbirodalom, amihez takarmány és élelmiszer előállításhoz használt hatalmas földterületek tartoznak, a szarvasmarha állomány nagyjából 6000 egyedből áll, évente 56 ezer hízósertést dolgoznak fel, a 220 hektáros tórendszerükben pedig pontyot és ragadozó halakat tenyésztenek.

A cégcsoport 5 agráripari vállalatból és három feldolgozóipari egységből áll. A mezőgazdaságraspecializálódott az Agroprodukt Zrt., a Bóly Zrt., a Dalmand Zrt., a Fiorács Kft. és a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., az élelmiszeripari szegmensükben pedig olyan ismerősen csengő nevekkel találkozhatunk, mint például a Pick Szeged Zrt., a Sole-Mizo Zrt. és a Csányi Pincészet Zrt.

Master Good

A Master Good egy igazi családi vállalkozás, ami már 4 generációra visszamenően foglalkozik baromfitenyésztéssel. Jelenleg tevékenységük az integrált takarmánytermelésre, a baromfitenyésztésre, a keltetésre, a brojlerhízlalásra és a feldolgozásra terjed ki. A Bárány család által működtetett vállalat Északkelet-Magyarországon működik, nagyjából 1500 dolgozója van, éves nettó árbevétele pedig csaknem 62 milliárd forint.

Agrofeed

A premixek és takarmánykiegészítők előállítására specializálódott vállalat európai szinten is nagy jelentőségű, termékeit 20 országban értékesíti. Az Agrofeed is egy cégcsoport, ami nemzetközi részlegeket is magába foglal: a magyarországi Agrofeed Kft-n, VivaFarmon, VivaGenen, ALM Kft-n és a Fitoproduct Kft-n kívül az orosz OOO «Agrofeed Rus» és az ukrán TOV «Agrofeed Ukraina» is hozzá tartozik. A csoport közel 400 embert foglalkoztat, forgalma pedig meghaladja a 30 milliárd forintot.

A magyar agráróriások sok esetben jó például szolgálhatnak a fejlődő vállalatoknak, ahhoz azonban, hogy valaki ilyen mértékű sikereket érjen el, hosszú évek kitartó munkája, magas fokú szakértelem és némi szerencse is szükséges.


Comments are closed.