Így tedd el, amit megtermeltél!

Így tedd el, amit megtermeltél!

Lassan belelépünk a nyár utolsó harmadába, megérint minket az ősz és a tél gondolata, amikor bizony a nagy borongósság közepette nemcsak a napfénynek leszünk híján, de a sok-sok zöldségnek és gyümölcsnek is. Íme pár tipp, hogy tedd el a zöldségeket és gyümölcsöket a hidegebb napokra!

A gyümölcsöket fagyaszd le!

A tartósítás egyik legegyszerűbb módja, a fagyasztás! Nem kell mást tenned, mint megmosni, kimagozni, egy zacskóba vagy pohárkába halmozni a gyümölcsöt és felcímkézni névvel és dátummal. Ha a bezacskózás előtt cukros vagy sós vízbe mártod a gyümölcsöt, akkor jobban megőrzi majd színét! És ami a legjobb, hogy számtalan fagyasztási mód létezik: lehet frissen, a gyümölcs saját levében, esetleg egy másik gyümölcs levében is.

Lecsóalap mindig jól jön

A paprika és paradicsom igazi nyári ajándékok, hiszen ezek nélkül nem lehet lecsót készíteni. A helyzet azonban az, hogy az ember nem csak télen kívánja meg ezt a frissítő, könnyű ételt. Szerencsére a paradicsom-paprika kombinációt, egy lecsó alapot könnyedén el lehet tenni télire, akár befőzéssel, dunsztolással, de akár nedves dunszttal is. Íme, egy szuper recept: https://bit.ly/2MoNRof

A jó öreg savanyú

Habár ma már az egyszerű, friss és gyorsan összedobható saláták kikezdték a savanyúságok népszerűségét, vannak ételek, amik még ma is csak és kizárólag savanyúsággal az igaziak. Csak a képzelet szab határt annak, hogy mit lehet eltenni a kis üvegekbe, a klasszikus uborkától kezdve, a kis dinnyén, paradicsomon, szilván keresztül csaknem mindent!

Csinálj lekvárt!

Talán a legszélesebb körben elterjedt feldolgozási forma, amikor a gyümölcsből lekvárt készít az ember. A hűtőládák előtti időkben ugyanis ez volt az egyetlen módja annak, hogy nyári ízeket csempésszünk a hideg napokba. Cseresznye, barack, szilva, eper – csak néhány a legkedveltebb típusok közül, de ma már akár zöldséglekvár receptekkel is lehet találkozni.

A zöldségek és gyümölcsök eltevése néha talán fáradtságos, mégis remek családi program, arról nem is beszélve, mennyire jó érzés, ha a saját „kezed munkáját” teszed az asztalra!


Comments are closed.