Így kommunikálnak a méhek

Így kommunikálnak a méhek

A mézet termelő méhfajok egyike a házi méh, amit nyugati mézelő méh néven is emlegetnek. Háziasítása már 6000 évvel ezelőtt kezdődött, mára pedig az egyik legfontosabb élőlény megporzó tevékenysége miatt. Mai bejegyzésünkben egy jellegzetességét, a méhek kommunikációját mutatjuk be.

Sokan nem is gondolják, hogy a méhek mennyire fejlett és összetett kommunikációs rendszerben léteznek. Karl von Frisch, osztrák etológus fejtette meg a méhek táncának jelentését, amiért 1973-ban megosztva Nikolaas Tinbergennel és Konrad Lorenzcel fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat is kapott. Frisch munkásságának köszönhetően ma már tudjuk, hogy a méhek íz alapján különbséget tudnak tenni a különféle virágok között és azt is, hogy az emberhez hasonlóan látják a színeket. Érdekesség, hogy a méhek színlátása azonban az ultaribolya felé tolódik el, így ugyan a vöröset kevésbé érzékelik, a virág szirmain visszaverődő UV-sugár mintázatot viszont annál jobban.

A méhek táncának több formája is lehet. Van például a körtánc, mely során a méh körbe repül és arról „ad hírt”, hogy a közelben fellelhető valamiféle táplálék. Habár az irányt ilyenkor nem határozzák meg, a méhek szaglásuk alapján be tudják lőni, hogy merre és milyen virágot kell keresniük. A nyolcas formát leíró rezgő tánc ezzel szemben a távoli táplálék létét hivatott jelezni. Ilyenkor a méh a függőleges lépen egy egyenes szakasz után egy félkört tesz, visszatér a kiinduló pontba és megváltozik a félkör iránya. Ebben a felállásban a táplálékforrás Naphoz képesti irányát az egyenes függőlegessel bezárt szöge jelzi, az egyenes szakasz hossza és a rezgés erőssége pedig a távolságot.

A méhek létében a feromonok is fontos szerepet töltenek be. Ezt leginkább a királynő bocsátja ki és elengedhetetlen a méhek szigorú szociális struktúrájának fenntartásához.

Sajnos a méheket nagyon sok veszély fenyegeti. Vannak természetes ellenségeik, mint például az ázsiai méhatka, vagy éppen a feketekór, de mi emberek is nagyban hozzájárulunk tömeges pusztulásukhoz a növényvédő szerek túlzott használatával. Ökológiai jelentőségüket belátva, szerencsére ma már egyre több civil és nem civil kezdeményezés tűzi ki zászlajára a méhek tudatos védelmét.


Comments are closed.