Roppanós körte, mesés aroma

Roppanós körte, mesés aroma

Jellegzetes alakjáról és isteni aromájáról ismert az ősz egyik tipikus gyümölcse: a körte. Habár a hagyományoknak köszönhetően leginkább őszi gyümölcsnek tartják, a nagy fajtaválasztéknak és az importnak köszönhetően az év minden hónapjában hozzájuthatunk ehhez a finomsághoz. Nézzük, mit kell tudnod, ha termeszteni szeretnéd!

Míg a nyári körték fája igen hosszú életű és kevés gondozást igényel, annál több figyelmet kell szentelni az őszi és téli érésűeknek. Előbbiekhez terebélyes koronájú fa tartozik, utóbbiak fája pedig inkább kisebb, alacsony testű. Ezek a fajták rendszeres metszést és alapos növényvédelmet követelnek, amit aztán finomabbnál finomabb termésekkel hálálnak meg.

Ha a kertbe ülteted, akkor napos, jól szellőző helyet keress neki és ügyelj arra is, hogy a talaj, amibe ülteted egyenletes vízellátású és tápanyagokban gazdag legyen. Önmeddő egyedek esetén tartsd szem előtt, hogy a fák egy időben virágozzanak a „pollengazdákkal”. Nem meglepő módon az időjárási viszonyok is befolyásolják a termést, az aszályra például meglehetősen rosszul reagál a körte, ilyenkor ugyanis könnyen szemcsés lesz a termés. Éppen ezért a száraz időszakokban érdemes rendszeresen megöntözni a fákat.

Sokan félve ültetnek körtefát a kertjükbe, leginkább azért, mert igen sok betegség megtámadhatja, így például a körte levélbolha, a levélfoltosság és olyan baktériumok is, melyek tűzelhalást okozhatnak. Megfelelő körültekintéssel és gondozással azonban elébe lehet menni ezeknek a problémáknak.

Többféle fajtája is létezik a körtének, a legismertebbek a Vilmos körtefa, a Belgiumból származó Bosc kobak körtefa, a szeptember végétől érő Packhams Triumph körtefa, az amerikai Clapp kedveltje körtefa, a francia Hardy vajkörte körtefa és a Császár körte körtefa.

A körtét különleges aromája miatt kedvelik a leginkább, de nem elhanyagolható vitamintartalma és alacsony savtartalma sem. A konyhaművészet előszeretettel alkalmazza a desszertekhez, húsokhoz és köretekhez, de nyersen fogyasztva friss ízét is kiélvezhetjük.


Comments are closed.