KUTATÓI PORTRÉ – Varró Péter, a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. paprikanemesítési csoportjának vezetője

KUTATÓI PORTRÉ – Varró Péter, a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. paprikanemesítési csoportjának vezetője

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma Varró Péterrel, aki a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. paprikanemesítési csoportjának vezetője.

Szakterület: fűszerpaprika és étkezési paprika nemesítése
Mottó: “Tartsd meg a rendet és a rend megtart téged.” (Szent Benedek)
Munka főbb irányai: Mindig egy adott típusú hybrid nemesítése (például cecei (TV paprika), paradicsomalakú, kápia, hegyeserős, almapaprika és zöld blocky típusok) és ezek vizsgálata vírus és baktérium ellenállóság, illetve a gombabetegségek esetében lisztharmat ellenállóság szempontjából.

Hogy mondaná el egy laikusnak, hogy mivel foglalkozik?

Munkánk tulajdonképpen tipikus termékfejlesztés. A piacon levő igényre kell egy kielégítő választ adni termék (hybrid) oldalon. A kiinduló alapanyag kiválasztásától, a nemesítési módszer megválasztásán, a tesztelésen át, a piacra kerülő termék kiválasztásáig tart a munkánk. Mindez úgy, hogy a költséghatékonyságot szem előtt tartjuk.

Ez hogyan segíti a magyar agráriumot?

Hybridjeink közvetlenül a köztermesztésbe kerülnek, így nem mindegy, hogy mit kínálunk a termelőnek. Hybridjeinknek meg kell állniuk a helyüket a konkurenseink által kínáltakkal szemben, biztosítva ezzel a termelők biztos árbevételét és így sok-sok család megélhetését.

Mit gondol, milyen érdekes fejlesztések/kutatási eredmények várhatóak a saját szakterületén a jövőben?

A molekuláris biológia fejlődése és egyre olcsóbbá válása egyre nagyobb szerepet fog játszani a nemesítés támogatásába, különösen a rezisztencia nemesítésben.

Nehéz ezt megjósolni, de úgy gondolom, hogy a géntechnológia fejlődése és térnyerése nem fog megállni a nemesítésben és annak egyes részfolyamataiban. A CRISPR/Cas rendszer használata sokkal gyakoribb lesz, mint manapság és olyan rezisztencia problémákat is meg lehet vele oldani, amit a mai lehetőségeinkkel nem tudunk.

Miért és hogyan vált kutatóvá?

A rendszerváltás után közvetlenül a mezőgazdaság mélyrepülésben volt. Friss diplomásként boldog voltam, hogy valahol szóba álltak velem. Nagyon szerettem volna a mezőgazdaságban dolgozni, így az első komoly állásajánlatot elfogadtam, így lettem “nemesítő segéd”. Szerencsére olyan idősebb, tapasztaltabb kollégák közé kerültem, akik szívesen osztották meg velem a tapasztalatukat és ösztönöztek továbbtanulásra. Természetesen mögöttem állt a családom is, aki a mai napig támogatnak, akik nélkül nehéz lenne bármit is elérni.

Mi a kedvenc története szakmai életével kapcsolatban?

A mi munkánk nem egy tipikus 8-tól fél 5-ig tartó munka. Sokszor a nagy meleg miatt rákényszerülünk, hogy nagyon kora reggel vagy késő este dolgozzunk a fóliában. Egy ilyen alkalommal az egyik termelőnk, akinél szelektáltam a fóliában, az éjszakai záráskor engem is bezárt. Így elmondhattam, hogy éjt nappallá téve szelektáltam.

Mit szeret a kutatói pályában?

Amit nagyon szeretek, az a piac kihívása. Ez mindig megújulásra ösztönöz és sohasem részrehajló vagy szubjektív.

Mire a legbüszkébb?

Mire is lehetnék büszke, mint a piacon jelentős pozíciót elért hibridjeinkre, olyanokra mint a Bihar, a Carma vagy a Mágus.

Mik a rövid távú céljai?

A legközelebbi fajtakibocsátásunk rezisztens kápia hybrid lesz, jelenleg is ezen dolgozom.

Ha pályakezdő lenne és most állna választás előtt, akkor milyen terület felé indulna el?

Ha pályakezdő lennék, akkor is csak ezt a pályát választanám. Természetesen ez ma már teljesen más típusú felkészültséget igényel, mint amikor én kezdtem. Nyilvánvalóan jóval nagyobb molekuláris biológiai tudással felvértezve kellene indulnom a pályán, mert ma a szakma már ezt követeli meg.


Comments are closed.