A sokoldalú kedvenc – Minden, amit a cukkiniről tudni érdemes

A sokoldalú kedvenc – Minden, amit a cukkiniről tudni érdemes

Pár évtizeddel ezelőtt még nem sokan ismerték, mára azonban igazi kedvenccé vált a cukkini. Varázsereje abban rejlik, hogy igen sokoldalúan felhasználható tompa íze és jó állaga miatt, alacsony energiatartalma miatt pedig bármely diétába könnyedén beilleszthető.

A kabak termésűek családjába tartozik a cukkini, ami első ránézésre az uborka és a tök szerelemgyerekének tűnik. Van ebben némi igazság, hiszen a Közép-Amerikából származó növény mindkettőnek rokona.

Leginkább kabak termését fogyasztjuk, bár egyes országokban a virága is ínyenc falatnak számít, ez azonban nálunk még nem igazán terjedt el. A termése nagyjából 10-30 centiméteres, lehet kör alakú, hosszúkás, tömzsibb és vékonyabb is. Szín tekintetében a zöld és a sárga több árnyalatában is pompázhat, de találkozhatunk csíkos variációval is.

Május és október között terem a földeken, de az üvegházi termesztésnek köszönhetően az év bármely szakában találkozhatunk vele a boltok polcain. Magvai tojás alakúak, enyhén lapítottak, ezermagtömegük 150-200g és 6-8 évig őrzik meg csírázóképességüket. Fény- és hőigényük igen nagy, a fagytűrő képességük viszont nem túl jó. Csírázásukhoz minimum 12 °C szükséges, igazán jól pedig 25-30°C-ban érzik jól magukat, ilyenkor magvaik 1 hét alatt ki is kelnek. Habár a talajra nem nagyon igényesek, a vizet annál inkább igénylik. Ha a kertben termeszted, ügyelj rá, hogy a cserebogarak és a levéltetvek ne támadják meg, de érdemes óvni a tökmozaiktól és a tök kolletotrihumos betegségektől is.

A cukkini a választékbővítő zöldségek sorát gyarapítja. Semleges ízé miatt jól illeszkedik sokféle ételbe, remekül fűszerezhető, nem nyomja el más étel ízét. Tápanyagértékei a tökfélékhez hasonlóak, energiatartalma is nagyon alacsony, ennek köszönhetően könnyedén beilleszthető bármilyen diétába.

Kedvet kaptál, hogy cukkinit készíts? Mutatunk egy tippet: https://bit.ly/2ktoBBN


Comments are closed.