A gyümölcsök örökzöldje, az alma

A gyümölcsök örökzöldje, az alma

Generációkon, régiókon, országokon át emberek tucatjainak vált kedvenc gyümölcsévé az alma. Nemcsak külleme teszi kívánatossá, hanem strapabíró képessége és beltartalmi mutatói is. Mai bejegyzésünkben megnézzük, mit kell tudni erről az örök kedvencről.

Az alma népszerűségét jelzi, hogy Európában évente 16 millió tonna terem, ebből Magyarországon nagyjából 750 ezer tonna. A rózsafélék családjába tartozik és leginkább a mérsékelt övi vidékeken termesztik, azonban a világ szinten minden táján fogyasztják. Több ezer fajtája ismert, így mindenki találhat fogára való változatot: kisebbet-nagyobbat, édeset-savanykásat, roppanósat-porhanyósat, zöldet vagy éppen pirosat.

Számtalan fajtái közül a legkedveltebbek a jonatán, a golden, az idared, az idagold, a starking és a zöld alma. Népszerűségük abban rejlik, hogy jó áron meg lehet őket vásárolni a boltba, télen pedig a kevéske „elérhető gyümölcsök” táborát erősíti. Nem is csoda, hiszen számos egészségre pozitív hatással bíró anyagot tartalmaz: nagyjából 10% benne a gyümölcscukor, 10-15 mg a C-vitamin, ezen kívül rengeteg rostot tartalmaz és fellelhető benne az A-vitamin, a B-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, folsav és kén is.

Fajtától függő, hogy az almának milyen környezeti feltételekre van szüksége és mekkora termésátlagot tud hozni. Mivel a mérsékelten hűvös, csapadékos klímát kedveli, így földrajzi elhelyezkedés szempontjából Magyarország ideális almatermő vidék lehetne, a kontinentális éghajlatnak köszönhetően azonban vannak hátráltató tényezők, ilyen például a kemény tél, a gyakori fagyok virágzás alatt és a nyári aszály.

Talaj tekintetében nagy fokú tolerancia jellemzi, a legkedvezőbb azonban a magas humusz- és tápanyagtartalommal bíró, jó vízgazdálkodású, vályogos kötöttségű talaj. Ideális, ha a termőréteg legalább 50-70cm, de még jobb, ha 100-150cm, a terület lejtése pedig nem nagyobb 5%-nál. Hektáronként nagyjából 1500 fát ültetnek és hozzávetőlegesen 30 t/ha terméssel lehet számolni.

A történelmi korokig visszanyúló alma nem véletlenül vált egy igaz favorittá. Ezt elősegíti az is, hogy felhasználása igen széles körű: a legjobb nyersen fogyasztva, de desszertekben és húsok mellett is megállja a helyét. Íme egy örök klasszikus recept, az almás pite: https://cutt.ly/ewZLwCi


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük