KUTATÓI PORTRÉ – Dr Bujdosó Géza, a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Intézetének tudományos tanácsadója

KUTATÓI PORTRÉ – Dr Bujdosó Géza, a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Intézetének tudományos tanácsadója

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma Dr. Bujdosó Gézával, aki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Intézetének tudományos tanácsadója.

Szakterület: Kísérleti fejlesztés, növénynemesítés, fajta management

Kutatási témák:

  • újonnan nemesített cseresznye genotípusok tesztelése különböző alanyokon és térálláson
  • dió nemesítés

Hogy mondaná el egy laikusnak, hogy mivel foglalkozik?

A törzzsel rendelkező gyümölcsfajok esetén két komponensű oltványokat ültetünk, melyek közül a talajban lévő részt alanynak nevezzük. Az alany nagymértékben meghatározza a rászemzett nemesfajta számos tulajdonságát (pl.: növekedését, terméshozási képességét, gyümölcsméretét stb.) az alany és a nemes közötti kölcsönhatások miatt. Emiatt célszerű az újonnan nemesített fajtajelöltek, illetve fajták tesztelése.

A másik kutatási területem a dió nemesítés. Magyarországon a dió őshonosságát vitatják, de célszerű a természetben található egyedek vizsgálata, mielőtt a termesztés számára rendelkezésre bocsájtjuk. Más tájról származó genotípusokkal számos egyedi sajátosságot (fakadási idő, virágzási idő, érési idő, terméstulajdonságok, betegség ellenállóság) lehet elérni.

Ez hogyan segíti a magyar agráriumot?

Az alanyok értékelésével számos újonnan nemesített alanyt lehet magyarországi ökológiai körülmények között tesztelni, melyek eredményeit megosztjuk az agrárium szereplőivel. A dió nemesítésével új sajátosságokkal rendelkező fajták kerülhetnek be a termesztésbe, melyek segítik a termesztőket a termesztés biztonságosabbá és jövedelmezővé tételében.

Miért és hogyan vált kutatóvá?

Az egyetem alatt gyakornok voltam a Biologische Bundesanstalt Institut für Biologischen Pflanzenschutz-nál Darmstadtban, Németországban – itt tetszett meg a kutatói pálya. Nagy segítséget adott az ott töltött idő, mivel jó kutatócsoportokban dolgozhattam.

Mit szeret a kutatói pályában?

Az új feladatokat, ötleteket, a naprakészség szépséget szeretem leginkább ebben a hivatásban, tény azonban, hogy ezek nagy kihívást is jelentenek a szakmában.

Mire a legbüszkébb?

A kutató pálya összefügg a szerénységgel és az alázattal. Továbbá ez a pálya kitartásra, leleményességre, nagy fokú kreativitásra, naprakészségre és céltudatosságra nevel. A művelt témát soha nem lehet megunni, mivel számos átalakulás mellett a kitűzött célokat kell szem előtt tartani.

Büszkeséggel tölt el, ha elérem a célom, megvalósítom azt, amit kitűztem magam elé. 20 éve vagyok a pályán és még mindig, szinte minden nap tanulok valami újat.

Ha pályakezdő lenne és most állna választás előtt, akkor milyen terület felé indulna el?

Ha nem ezt a pályát választottam volna, akkor valószínűleg olyan pályán lennék, ahol innovációval, „kísérletezéssel” foglalkoznék.


Comments are closed.