Híres borvidékek a világban

Híres borvidékek a világban

A bor egy ősi ital, mely köré igazi kultusz és iparág épült fel a világ szinte minden táján. Mai bejegyzésünkben sorra vesszük a legismertebb borvidékeket, jöjjenek a francia, az olasz, a spanyol, az amerikai és az argentin kedvencek!

Franciaország

Az ország egyik legismertebb régiója a Provence borvidék, ami meseszép tájával és romantikus hangulatával vált igazi kedvenccé. Bor tekintetében a gyümölcsös és fénylő rozé jellemzi. Nem úgy a Bordeaux borvidék, mely vörösboraival hódította meg a világot. Az UNESCO világörökség részét képező vidéken évente 700 millió palack vörösbor „születik”.

Glass of red wine with grapes on table

Olaszország

A toszkán táj velejárója egy jó pohár, finom bor. Nem is csoda, hiszen itt található az olasz borászok fellegvára, a Montalcino borvidék. A Chianti hazájának mondják ezt a területet, de kiválóan szerepel a Merlot-k és Cabernet Sauvignonok versenyében is.

Spanyolország

Spanyolországban alapvetően a vörösborok dominálnak, habár kiváló fehérekkel is lehet errefelé találkozni. Legfontosabb borvidéke a Ribera del Duero, ami testes vörösborairól vált ismertté. Érdemes említést tenni a Prioratoról is, ami egy kisebb régió, de annál exkluzívabb italokat ad a világnak.

Argentína

Az ország borexportjának 90%-át teszi ki a Mendoza, ami az ottani borászok szimbóluma is lett. Tipikus fajtája a Malbec, melynek kifejezetten kedvez a száraz és forró éghajlat, így tökéletes, hosszan eltartható borok kerülnek ki erről a vidékről. Ismert még a Salta is, az ország legészakibb bortermő területe, ami fűszeres fehérboraival tört be a piacra.

Amerikai Egyesült Államok

A történetek szerint ezen a területen Haraszthy Ágoston gróf honosította meg a bortermelést a kaliforniai Napa völgyében, mely ma már egy igen kedvelt borrégió. A kissé hűvösebb déli részén Chardonnay-t és Pinot Noir-t termesztenek, de a régióban helyet kap a Cabernet Sauvignon és a Merlot is.

Legközelebb ismert magyar borvidékeket mutatunk be nektek!


Comments are closed.