Szüreti forgatag régen és most

Szüreti forgatag régen és most

A szőlőtermesztők számára a legizgalmasabb időszak a szüret, ami fajtától, időjárástól függően akár október végéig is eltarthat. Nézzük, hogy nézett ki a szüret nagyanyáink idején és most!

A hagyományok szerint a szüret ősi gonoszűző zajkeltéssel indult, ezután kezdődött csak a tényleges és kemény munka. A szedők, akik általában nők voltak, egy görbe késsel vagy szőlőollóval vágták le a fürtöket, amit aztán a gyűjtőedénybe tettek. Innen a puttonyosok szőlőszállító edénybe pakolták a termést, amit aztán háton/vállon vittek a kádba. Itt a szőlő összetörésével kezdődött meg tulajdonképpen maga a borkészítés folyamata.

A betakarítás végeztével szüreti koszorút vittek a szüretelők körbe a vállukon, amit szőlővel, búzával és szalagokkal díszítettek. A szüreti mulatságot a földesúr szolgáltatta, a hangulat felelőse pedig a választott borkirály volt. Jellegzetes figura volt a forgatagban a piros ruhás bábu, a baksus, akinek neve Bacchus római boristenre utal, de nem hiányozhattak a népet szórakoztató csőszök sem. Természetesen a lakoma sem maradhatott el a munka után. A legtöbb háznál birkából vagy bárányból készült bográcsos ételt, kalácsot, húslevest, töltött káposztát és csörögefánkot tettek az asztalra.

A kicsike családi szőlőbirtokokon talán még megmaradt valamennyi ezekből a hagyományokból, a professzionális termelők azonban már komoly gépeket vetnek be. Nagyon sok helyen továbbra is a kézi munkaerő a nyerő a szőlő leszedésénél, néhány szőlősgazda azonban már a gépi technikának is bizalmat szavazott. Ezek a szőlőszedő gépek igen hatékonyak tudnak lenni, egyesek vibráló karjaikkal verik le a fürtöket, naponta akár 7 hektáron is képesek végigmenni.

A szüret egy valódi közösségi esemény, éppen ezért meg is adták a módját az ünneplésnek, sőt, sok helyen még a törvénykezést is felfüggesztették erre az időre. Az ünneplés hagyománya habár szolidabb formában, de ma is tovább él: szerte az országban rendeznek ugyanis ebben az időszakban szüreti fesztiválokat, ahol színes programokkal várják a kicsiket és a borbarát felnőtteket.


Comments are closed.