Ősz a kertben – Ezek a teendők várnak rád októberben!

Ősz a kertben – Ezek a teendők várnak rád októberben!

Októberben az idő hűvösebbre fordul, a napok rövidülni kezdenek, egyre gyakrabban kell hideg esővel és széllel számolni, így nem árt a kertet is felkészíteni ezekre a tényezőkre. Nézzük, milyen teendők várnak októberben!

Habár a legtöbb kerti „öröm” ilyenkor már a kis kamra polcain csücsül vagy a fagyasztó mélyén vár bevetésre, vannak még olyanok, amiket októberben kell betakarítani. Ilyen például a krumpli, amit érdemes még a téli fagyok előtt felszedni, az édesburgonya, a bab, a sárgarépa és a káposzta is. Néhány növényt még ültethetsz is ebben az időszakban, például a dughagymát és a lóbabot, de akár spenótot és salátát is.

Happy parents and child with harvested vegetables in garden

Ahogy szépen lassan kiürül a kertben a föld, magától értetődő, hogy annak a karbantartása a következő lépés. A felásással levegőt juttathatsz a talajba, de emellett ne feledkezz meg a trágyázásról sem. Minél mélyebbre sikerül juttatnod a tápláló anyagokat, annál jobban kiterjesztheted a talaj termőrétegét.

Október ideális hónap arra, hogy rendet vágj a portádon. Gyűjtsd össze az üres kaspókat, edényeket, cserepeket, hiszen itt az idő, hogy megkezdjék „téli álmukat”, hajtsd össze a fóliákat, gondoskodj a fél zacskó földekről, magokról, növényápolókról, hogy tavasszal is tudd majd használni őket. Ha üvegházad is van, itt az idő, hogy kívül-belül megtisztítsd, így ugyanis sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni a napsugarak.

A gyümölcsösben érdemes még egy utolsó, lemosó permetezést eszközölni. Szakértők szerint ezt még a lombhullatás előtt kell megtenni, így a fertőtlenítés a lehullott leveleket is érinti. Ilyenkor metszik a ribizlit és az egrest, a málna- és szederborok új hajtásait is ekkortájt ültetik szét. Októberben cserjéket és fákat is ültethetsz, ha pedig sövényt szeretnél, annak telepítésére is ideális ez az időszak.

A kerti munkák elvégzésének legtöbb esetben ilyenkor már az időjárás vet gátat. Hajts rá a napsütéses és száraz időszakokra, akkor ugyanis jobban és élvezetesebben megy majd a munka. Ne feledd, kertészkedni közösen a legjobb! Vond be a család legkisebb tagjait is a kerti munkába, így értékes időt tölthettek együtt a szabadban.


Comments are closed.