Itt a sütőtök szezon!

Itt a sütőtök szezon!

Az őszi hónapok nagy kedvence a sütőtök. Nézzük meg, mit kell tudni erről a népszerű növényről, amiből fajtától függően kiadós krémleves, ínycsiklandó sütemény, mókás halloween tök és mutatós őszi dísz is készülhet.

A sütőtök eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik. A világban számos fajtája létezik, itthon Maxima és Bananina (banántök) fajták, a hosszú nyakú Cucurbita moschata, a Hokkaidó tök és a Cucurbita pepo terjedtek el, utóbbi egyébként kiváló alapanyag a Halloween töklámpáshoz. Október utolsó napjaiban ebből a típusból faragják ki az ünnep szimbólumává vált halloween tököket, melyek mókás és ijesztő arcokat mintáznak, fényükkel pedig különleges hangulatot varászolnak.

Általánosságban elmondható, hogy a sütőtök szereti a sok helyet és a meleget, nagy gyökérzetének köszönhetően viszont alacsonyabb a vízigénye, mint a főzőtöké. Talaj tekintetében kevésbé „válogatós”, szinte bárhol megterem, leszámítva a savas és vizes földet. A trágyázást meghálálja, érdemes 50–70 t/ha, fészektrágyaként 8–10 t/ha szerves trágyával számolni. A sütőtök magjait április végén vetik, 3-5 cm mélyre. Mivel fészkenként 4-6 maggal lehet számolni, így a teljes vetőmagszükséglet hektáronként 1,8-3 kg. Miután ősszel megcsípte a dér, akkor jöhet a termés betakarítása: hektáronként 30-50 tonna tökre számíthatunk. Kizárólag az érett darabokat szabad leszedni, kocsánnyal együtt és fagymentes, száraz helyen érdemes tárolni.

Magyarországon töktermő vidékek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nagydobos környéke is. Az egyik kedvelt tökfajta a Nagydobosi, melynek 4-8 kg-os termése lapított alakú, héja szürkés, húsa pedig narancssárga. A feldolgozóipar kedvence a megnyúlt gömb alakú Kiszombori, ennek rövidebb a tenyészideje, mint a Nagydobosié, jóllehet termése valamivel kisebb, 4-6 kg-os. Megnyúlt körtére emlékeztet az Orange fajta, melynek 2-4 kg-os példányai sötét narancs színűek.

Tápanyagokban igen gazdag eledel a sütőtök, nem véletlenül javasolják rendszerint az egészséges életmód követőinek, sőt, számos bébiétel alapanyagaként is jól szerepel. Titka abban rejlik, hogy sok karotint, C-vitamint, kalciumot és foszfort tartalmaz.

Megkívántad a sütőtököt? Íme egy szuper krémleves recept: https://cutt.ly/aebugtb


Comments are closed.