KUTATÓI PORTRÉ – dr. Csizmadia László, a NAIK Zöldségtermesztési Kutató Intézet ZRT. nemesítési csoportvezetője

KUTATÓI PORTRÉ – dr. Csizmadia László, a NAIK Zöldségtermesztési Kutató Intézet ZRT. nemesítési csoportvezetője

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma dr. Csizmadia Lászlóval, aki a NAIK Zöldségtermesztési Kutató Intézet ZRT. nemesítési csoportvezetője.

Szakterület: zöldborsó-nemesítés

Munka főbb irányai:

  • termőképesség növelése,
  • betegségellenállóság,
  • termékminőség javítása

Hogy mondaná el egy laikusnak, hogy mivel foglalkozik?

Olyan új feldolgozóipari zöldborsófajták előállításával foglalkozom, amelyek konzerv és mélyhűtött formában is kiváló minőséget képviselnek. Ezt igazolja többek között az is, hogy a ZKI zöldborsó vetőmag eladásainak 60-80%-a exportra kerül, vagyis keresik a minőségi vetőmagot a külföldi vásárlók.

Mit gondol, milyen érdekes fejlesztések/kutatási eredmények várhatóak a saját szakterületén a jövőben?

Számítok rá, hogy a közeljövőben javított beltartalmú, komplex rezisztenciájú zöldborsófajták jelennek majd meg. A távolabbi jövőt nehezebb megjósolni, valószínűleg a génszerkesztés eredményeként számos újdonság fog megjelenni, ami bőven ad majd feladatot a kutatóknak.

Miért és hogyan vált kutatóvá?

Személyes okok miatt indultam el ezen a pályán: egyik nagybátyám állami díjas kukoricanemesítő volt, ő keltette fel az érdeklődésemet.

Mit szeret a kutatói pályában?

Szeretem a munkámban, hogy nagyon változatos, tele van kreativitást igénylő kihívásokkal. Azért van bennem némi irigység azokkal a szakmákkal szemben, ahol a munka sikeressége független az időjárástól.

Mire a legbüszkébb?

Az általam, illetve a közreműködésemmel nemesített több mint 30 fajtára vagyok a legbüszkébb.

Mik a rövid távú céljai?

Jelenleg elsősorban a szakmai célom, hogy sikeresen felépítsek két borsóbetegséggel (egy gomba és egy vírus kórokozó) szembeni rezisztencianemesítési programot.

Ha pályakezdő lenne és most állna választás előtt, akkor milyen terület felé indulna el?

Ha most lennék pályakezdő és új érdeklődési irány után kellene kutatnom, akkor valószínűleg a szoftverfejlesztés területét választanám.


Comments are closed.