Így terem az értékes mogyoró

Így terem az értékes mogyoró

A hazai gyümölcstermő területek tizedén termelnek héjasokat, természetesen ennek nagy részét a dió teszi ki, míg mogyoró csupán 440 hektáron terem. Leginkább ízletes termése miatt ültetikjóllehet arányos felépítésének és küllemének köszönhetően a kert dísze lehetvesszőjéből pedig remek szerszámnyél és sétapálca is készülhet. Nézzük, mit kell tudni a mogyoróról és a termesztéséről.

A 2-5 méter magas mogyoróbokrok már a tőtől elágaznak, így tudnak igazán sűrű növényzetet alkotni. A mogyoró egylaki, hímvirágai, a barkák augusztusban jelennek meg, a rügyekre hasonlító nővirágok azonban ennél előbb, így a gazdáknak több különböző fajtájú mogyoróbokrot kell egyszerre ültetni, ha termést is szeretnének aratni.

Meglehetősen igényes növény: kedveli a napfényt, évi 1800 óra napsütésre van szüksége, de a közvetlen napsütést már kevésbé, sőt, érzékeny az erős szélre is, amit gyakran ágai és termései sínylenek meg. A hideget aránylag jól tűri, bár a tavaszi fagyok azért próbára teszik. Gyökerei sekélyen hatolnak a földbe, ebből adódóan igényli az öntözést és a jó vízgazdálkodású talajt, évi 650 milliméter csapadékra van szüksége. Nem kerülhető meg a mogyoró esetén a tápanyag-utánpótlás, vagyis a trágyázás sem, hiszen akkor érzi jól magát, ha talaja 2%-ban humuszt tartalmaz. Térigénye igen nagy, így érdemes a bokrokat 4-5 méterre ültetni egymástól.

A mogyoró termése makktermés, ami kis csoportokban nő az ágakon augusztus és október között. Akkor jött el a szüret ideje, amikor a termés már kiemelhető a makkból. Ilyenkor egy bokorról nagyjából 2-3 kg termés szedhető le. Átlagban 1 kg mogyoróból 0,5 kg bél fejthető ki, ami hozzávetőlegesen 2500 Ft/kg áron értékesíthető.

Míg a mogyoróbelet leginkább gasztronómiai céllal vásárolják fel, addig a mogyoróbokor vesszőiből a rugalmasságuknak köszönhetően sétapálca, de akár szerszámnyél is készülhet.


Comments are closed.