Igazi ünnepi eledel: a hal

Igazi ünnepi eledel: a hal

A karácsonyi vacsora fénypontjait mutatjuk be legújabb, ünnepi sorozatunkban. Ma a hal „kerül az asztalra”, nézzük, hol, milyen halakat érdemes venni, és mit készíthetsz belőlük!

A legtöbb családban karácsony alkalmával kerül az asztalra valamilyen hal is. Sajnos, Magyarországon rendkívül alacsony a halfogyasztás, míg átlagosan Európában 20 kilogrammot fogyaszt el egy ember évente, addig itthon nagyjából 6 kilogrammot. Így külön öröm, hogy ebben az időszakban mégis előszeretettel tálalják fel.

A hagyományos magyar konyha is tartalmaz halat, igaz csak módjával és gyakran igen “gazdagon” elkészítve. Vegyük sorra a legkedveltebb magyar halfajtákat és azt, hogy mit lehet készíteni belőlük! Bónuszként pedig a halak aduászát mutatjuk be, aminek elkészítése végtelen variációkban lehetséges, és még a kevésbé halkedvelők is szívesen falatoznak belőle. 

A ponty

A ponty az egyik legismertebb, őshonos faj, ami változatos színekben tűnhet fel a vizekben, ráadásul formája is igen sokféle lehet. Gazdasági és horgászati szempontból is fontos állat, melynek hossza 1 méter, súlya pedig 30 kg is lehet. Legkedveltebb fajtái a pikkelyes és a zsírosabb tükörponty. El lehet készíteni rántva, sütve, főzve, de ami igazán isteni belőle, az a halászlé!

A harcsa

Folyószakaszokon, mély holtágakban érzi igazán jó magát a harcsa, ami méretéből adódóan a horgászok egyik kedvence. A ragadozó hal az esti órákban aktív, nappal pedig nyugalmi állapotban van. Mivel húsa szinte teljesen szálkamentes, így igen kedvelt gasztronómiai alapanyag. Leggyakrabban szeletben vagy egészben sütik roston vagy rántva, de párolva is kiváló, sőt, remek harcsapaprikás készíthető belőle.

A keszeg

A keszegnek számos fajtája ismert itthon, leginkább a jászkeszeg, a dévérkeszeg, a karikakeszeg, a bagolykeszeg és a szilvaorrú keszeg. A lapított testű állat mindenevő, húsa pedig igen szálkás. A keszeget paprikás lisztben forgatják meg, majd egyben sütik és így tálalják.

+ A lazac

Habár itthon természetes vízben lazacot nem találunk, mégis igen kedvelt halfajta. Az Észak- és Nyugat-Európa tengerpartjainál, egészen Észak-Oroszországig és az Észak-Atlanti partvidéken előforduló állat hossza akár 1,5 méter is lehet, súlya pedig meghaladhatja a 30 kg-ot. Rendkívül sokféle étel készíthető belőle: megsüthetjük vajban, citrommal, de akár lazackrémként is tálalhatjuk.

Hogyan válasszunk halat?

A karácsonyi dömpingben fokozottan figyelj arra, hogy jó minőségű halat vegyél. Elméletileg a készlet ilyenkor gyorsabban forog, sajnos azonban bele lehet futni kifogásolható minőségű halakba is. Felsoroltunk, hogy mire figyelj!

  • Olyat válassz, aminek nincsenek nagy sérülések a testén, nem hiányzik sok pikkelye stb.
  • Vizsgáld meg a hal kopoltyúját: ha vörös, akkor friss, ha inkább szürkés, akkor ne vedd meg.
  • Ha a hal szeme nem zavaros, akkor valószínűleg friss.
  • Az egész halnál azt keresd, amelyiknek fénylik a bőre.
  • A fehér húsú hal akkor friss, ha a húsa átlátszó és kissé rózsaszín.

A halfogyasztás ösztönzésére az agrártárca nemrég indította el „Kapj rá!” névre hallgató applikációját, melynek lényege, hogy a fogyasztókkal játékos úton, érdekességek által kedvelteti meg a halételeket, amihez recepteket és beszerzési helyeket is kínálnak.Comments are closed.