Karácsonyfa-választás okosan

Karácsonyfa-választás okosan

A karácsonyi készülődés legnagyobb kérdése, hogy milyen fenyőt öltöztessünk fel díszekkel. Műt vagy valódit? Vágottat vagy földlabdásat? Nordmannt, lucot vagy ezüstfenyőt? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Mekkorát válassz?

Alapvető, hogy faválasztás előtt fel kell mérni, sőt, inkább lemérni a szobának azt a szegletét, ahova a növényt szánjuk. Így rengeteg kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat!

Mű vagy igazi?

Leginkább ízlés kérdése, hogy ki melyik verzió mellett teszi le a voksát. Sokan környezettudatos szempontok miatt választják a műfenyőket. A helyzet azonban az, hogy ezek műanyagból készülnek, aminek előállítása meglehetősen környezetterhelő folyamat, nem beszélve arról, hogy a legnagyobb gyártó Kína, így még a szállítás káros hatásaival is számolni kell. 

Az igazi fenyőket viszont beszerezhetjük helyi termelőtől is, így minimálisra csökkenthetjük az “utaztatást”, nem beszélve arról, hogy az ünnepek végeztével a faanyag hasznosítható. Tény azonban, hogy a valódi fenyőt minden évben be kell szerezni, míg a műfenyőt csak előkapjuk a szekrényből éveken keresztül.

Földlabdás vagy vágott?

A földlabdás fenyő kiváló választás lehet azok számára, akik az ünnepek után szeretnék kiültetni a növényt a kertjükbe. Ahhoz azonban, hogy a fa ne sérüljön, ügyelni kell arra, hogy a megvásárlás után ne vigyük be azonnal a meleg szobába, előbb néhány napig egy átmeneti 10-15 ℃-os helyiségben tároljuk. És persze ugyanígy járjunk el akkor is, amikor kivisszük a hidegre karácsony után. Érdemes rendszeresen locsolni a szobában a fenyőfát, de ügyeljünk rá, hogy ne tocsogjon a vízben, és arra is, hogy a csúcshajtása ne sérüljön meg. A legkedveltebb földlabdás fajták a nordmann és az ezüst, amik meglehetősen nagyra nőnek, így ezt vegyük figyelembe vásárláskor.

A vágott fenyő népszerűsége itthon továbbra is töretlen, évente több mint 2 milliót értékesítenek ebben az időszakban. Előnye, hogy az ünnepek elteltével nem kell a kiültetéssel bajlódni, egyszerűen csak el kell helyezni a megfelelő hulladékgyűjtőnél. A vágott fenyőt könnyedén feldolgozzák és remek tüzelőanyag válhat belőle. Hátránya, hogy bizony be kell faragni a talpba és beállítani, ami sokszor igazi kihívás.

Milyen fajtát?

A legtöbben a klasszikus lucfenyőt választják, remek illata, kedvezőbb ára és a nosztalgia miatt, sajnos azonban ez a fajta gyorsan lehullatja leveleit. Egyre többen vásárolnak nordmann fenyőt, ami ugyan valamivel drágább, de sokáig tartja magát és nem veszíti el tűleveleit. Az ezüstfenyőt kékes-szürke színe miatt kedvelik, de az sem elhanyagolható, hogy jól tartja a leveleit és csak hetek múltával adja meg magát.

Érdemes még azt is végig gondolni, hogy kisgyerek-kutya-cica szempontjából melyik típus lehet a legmegfelelőbb. Ha megvan a tökéletes fenyőfa, nincs más hátra, mint egy stabil és biztonságos talpat keresni hozzá.


Comments are closed.