KUTATÓI PORTRÉ – Bráj Róbert, a NAIK ZÖKO (Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály) Szegedi Kutató Állomás vezetője

KUTATÓI PORTRÉ – Bráj Róbert, a NAIK ZÖKO (Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály) Szegedi Kutató Állomás vezetője

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma Bráj Róberttel, aki a NAIK ZÖKO (Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály) Szegedi Kutató Állomás vezetője.

Szakterület: fűszerpaprika nemesítés és batáta termesztéstechnológia kidolgozása Magyarországon
Mottó:„Fiam, több mint harminc országba exportálunk „Japántól kezdve Amerikáig. Csak olyan paprikát adj ki a kezedből, amit Te is szívesen elfogyasztanál!” /Obermayer Ernő a magyar fűszerpaprika nemesítés megalapítója/


Hogy mondaná el egy laikusnak, hogy mivel foglalkozik?

Sokan kérdezik, hogy: „mit is kell a fűszerpaprikán kutatni? Az csak van és elvetjük, aztán piros lesz tőle az étel”. Viszont a legtöbb ember nem tudja, hogy anno nem is létezett csípősség nélküli fűszerpaprika. Korábban ezt úgy készítették, hogy a magot az erezettel együtt kihasították a bogyóból, és ezt követően külön mosták a bőrt, a magot, majd a szárítás után együtt megőrölték az alkotó részeket, és így kaptak enyhén csípős fűszerpaprika őrleményt. A magyar nemesítők elsőként nemesítették ki a csípmentes fűszerpaprikát.

Ez hogyan segíti a magyar agráriumot?

Biztosítjuk a magyar gazdákat a megfelelő és jó minőségű szaporító alapanyagról, mely alapfeltétel a kiváló végtermék előállításához.

Mit gondol, milyen érdekes fejlesztések/kutatási eredmények várhatóak a saját szakterületén a jövőben?

Jelenleg is folynak a nemesítési munkálatok, vannak új fűszerpaprika fajtajelöltek. A közeljövőben (1-2 éven belül) új rezisztens fűszerpaprika fajta bejelentések várhatóak. Remélhetőleg hosszú távon ismét növekedő tendenciát fog mutatni a magyar fűszerpaprika termesztés.

A paprikanemesítés mellett az SZTE-MGK-val, NAIK NÖKO, NAIK MBK, GK Biotechnológia Osztály és a Bivalyos Tanya Kft.-vel együttműködve vizsgáljuk és dolgozzuk ki a legjobb termesztéstechnológiát a hazai édesburgonya termesztésére, melynek az elterjedése egyre nagyobb tendenciát mutat. Célunk a vírusmentes, egészséges szaporítóanyag előállításának a kidolgozása.

Miért és hogyan vált kutatóvá? 

Mindig is érdekelt a biológia, a természet, kiemelten a növények. Kezdésnek Agrármérnök BSc-t végeztem a SZTE-MGK főiskolán és a gyakorlatomat a Gabonakutató Biotechnológia Osztályán töltöttem Dr. Pauk János vezetésével, ahol DH paprika vonalakat kellett előállítani. Ekkor még nem is sejtettem, hogy fűszerpaprikával fogok a későbbiekben foglalkozni. A gyakorlatom leteltével tudományos munkatársat kerestek az Fűszerpaprika Nonprofit Kft. szegedi osztályára (NAIK ZÖKO jogelődje), ahova fel is vettek. 

Mit szeret a kutatói pályában?

Mindent szeretek! Igaz, hogy jelenleg sajnos kevés a hazai fűszerpaprika termesztés, de mégis egy HUNGARIKUM –ról van szó. Az egész nagyvilág a magyarokat a paprikával köti össze és minden honfitársunkat büszkeség tölti el, ha meghallja azt a szót, hogy paprika!

Mire a legbüszkébb?

Büszke vagyok, hogy egy több mint 300 éves múltra visszatekintő növénnyel foglalkozhatok, a nemesítésben aktívan részt vehetek és hirdethetem a magyar fűszerpaprika hírnevét. Nagyon sok jó embert ismerhettem meg (és mind a mai napig ismerek meg) e nemes növénynek köszönhetően.

Mik a rövid távú céljai?

Rövid távú céljaim egyike, hogy új rezisztens fűszerpaprika hibrid fajtákat nemesítsünk a termelők számára, emellett szeretném megszerezni a PhD fokozatot és a szegedi osztályt minél jobban szolgálni.

Ha pályakezdő lenne és most állna választás előtt, akkor milyen terület felé indulna el?

Ugyanígy csinálnék mindent, maximum annyival máshogy ténykednék, hogy hamarabb elkezdtem volna a PhD fokozat megszerzését.


Comments are closed.