Különleges étel a karácsonyi asztalon: a vadhús

Különleges étel a karácsonyi asztalon: a vadhús

Vannak családok, ahol a vadhús tradicionálisan karácsonykor kap helyet az ünnepi asztalon, nem csoda, hiszen a vadból készült ételek igazi téli csemegék, testes ízükkel pedig színt csempésznek a megszokott menüsorba. Nézzük, mit kell tudni a vadhúsról!

A vadhús egy gyűjtőfogalom, ebből adódóan igen változatos formákban találkozhatunk vele, gondoljunk csak a fácánlevesre, a szarvassültre vagy éppen a vaddisznópörköltre. Általánosságban elmondható, hogy a vadhús igen egészséges, hiszen a vadon élő állatok leginkább a természetbe fellelhető élelemmel táplálkoznak, nem zsíros a húsuk és nagyon magas a fehérjetartalmuk. A rómaiak például úgy tartották, hogy a szarvas gyorsasággal, a nyúl pedig szépséggel ruházza fel az elfogyasztóját.

A vadászható állatokat két csoportba sorolják: vannak az apróvadak, mint a vadkacsa, a vadliba, a fácán és a nagyvadak, mint a vaddisznó, a szarvas és az őz. A vadhús ára meglehetősen magas, ha belegondolunk, ez nem is csoda, hiszen a vadakat csak a vadász lőheti ki, akinek megfelelő felszerelésre, engedélyre van szüksége, nem beszélve az „egyéb” költségekről, mint az etetés, vadvédelem, lesek építése és fenntartása, élőhely-teremtés és a vadkár elleni védekezés.

A vadhús íze a fajtától függ, és attól, hogy az év melyik szakában ejtették el. Az sem mindegy, hogy idős vagy fiatal az állat, előbbi húsa ugyanis világosabb vörös, míg utóbbi sötétbe hajlik. Minőség tekintetében beszélhetünk első osztályú húsokról (pl: hátsó comb és hát) és másodosztályú húsokról (pl: lapocka és szegy).

A vadhúsok előkészítése tehát kicsit több odafigyelést igényel, de a végeredmény tekintetében megéri a fáradozás. Ezekhez a húsokhoz általában jól illik a gomba, a majoránna, a babér, a rozmaring, a borókabogyó, remek hozzájuk a vörösbor, gyakran spékelik szalonnával őket, sőt, még gyümölcsös mártásokkal is előszeretettel tálalják.

Az élénkvörös vadnyúl húsát előkészítés során alaposan meg kell tisztítani, hártyázni, a legfinomabb belőle a paprikás, a vadas és a pástétom. A szarvas és az őz gerince melletti részt minősége miatt a bélszínnel szokták párhuzamba állítani és sütve kínálják, a lapockából, vegyes húsból pedig pörköltet, ragut, levest készítenek. A vaddisznó húsa robusztusabb, több főzést igényel, de isteni pörkölt, ragu és pástétom varázsolható belőle.

A vadászat maga igen megosztó tevékenység annak ellenére, hogy az egyik legősibb foglalatosság. Annyi bizonyos, hogy roppant szigorú szabályokhoz kötött, pontosan a féktelen kilövések megelőzése miatt, az előírások be nem tartása pedig komoly büntetéseket vonhat maga után.


Comments are closed.