KUTATÓI PORTRÉ – Dr. Szafner Gábor a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Tejipari K+F+I osztályvezető helyettese

KUTATÓI PORTRÉ – Dr. Szafner Gábor a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Tejipari K+F+I osztályvezető helyettese

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma Dr. Szafner Gáborral, aki a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Tejipari K+F+I osztályvezető helyettese.

Szakterület: membránszeparációs eljárások és a porlasztva szárítás; az Intézet profiljába tartozó tejipari technológiák fejlesztése; sajt-, túró- és tejtermékek gyártási technológiájának fejlesztése

Kutatási témák:

  • membránszeparációval történő tejfehérje frakcionálása, RP-HPLC mérőrendszerrel a tejfehérje frakciók kimutatása és mennyiségi meghatározása
  • hagyományos magyar sajtok gyártástechnológiájának korszerűsítése

Mottó: „A kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét.”

Hogy mondaná el egy laikusnak, hogy mivel foglalkozik?
Elsősorban tejipari technológiák korszerűsítésével, új tejipari termékek gyártástechnológiáinak megtervezésével és üzemi adaptálásával foglalkozom: az üzemi adaptáláshoz szükséges kísérletek megtervezésével, felügyeletével és kiértékelésével. Továbbá a megrendelők által beküldött termékek érzékszervi bírálata is a feladataim közé tartozik, amelynek keretein belül vizsgáljuk a termék különböző paramétereit, például íz, illat, állag. Feladataim közé tartozik még a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Intézet által közösen tartott „Tanuljunk Együtt” képzéseken elméleti ismeretek oktatása is.

Ez hogyan segíti a magyar agráriumot?
A tejipari K+F+I osztály munkatársai által fejlesztett gyártástechnológiák a hazai piacon történő bevezetése versenyképesebbé teszi a hagyományos magyar sajtok gyártásával foglalkozó ágazatot. Az ágazat kistermelőinek oktatásában történő szerepvállalás pedig növeli a kistermelők tudásbázisát, ezáltal azonos, magas minőséggel tudják a terméküket előállítani.

Mit gondol, milyen érdekes fejlesztések/kutatási eredmények várhatóak a saját szakterületén a jövőben?
A fogyasztói tudatosság növekedésével egyre inkább előtérbe kerülnek a fogyasztók speciális igényeit kielégítő termékek, amelyeknek mindazok mellett, hogy állandó minőségben kell a fogyasztók rendelkezésére állnia, az előállításukkor alkalmazott gyártástechnológiának költséghatékonynak is kell lennie a fogyasztók relatív árérzékenysége miatt. Ezen technológiák kidolgozásában/fejlesztésében van fontos szerepe az MTKI Kft. Tejipari K+F+I osztályának.

Hosszú távon az üzemekben történő automatizálás elterjedésével növekszik majd a termékek előállításának hatékonysága és csökkennek az emberi szubjektivitásból fakadó hibák. Ebből kifolyólag szükséges a gyártástechnológiák minél pontosabb fejlesztése, bevezetése és alkalmazása.

Miért és hogyan vált kutatóvá?
Diplomadolgozatomban a konzulensemmel közösen az élelmiszerek termikus tulajdonságait vizsgáltuk, amellyel részt vettem két Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A kutatás-fejlesztés iránt egyetemi éveim alatt kezdtem érdeklődni és a diplomadolgozatomban vizsgált téma újdonság értékéből kiindulva jelentkeztem a Nyugat-magyarországi Egyetem Élelmiszer- és Mezőgazdaságtudományi Kar doktori képzésére. A doktori hallgatói státuszom lejárta után kerültem a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézethez, mint tudományos munkatárs. A szakmai fejlődésemet a konzulensem, a feletteseim és a kollégáim nagy szakmai ismeretei, építő kritikái és a rendszerszeretetük segítették.

Mit szeret a kutatói pályában?
Szeretem a munka változatosságát és hogy mindig új dolgokat lehet kifejleszteni, amelyek szakmai kihívás elé állítanak.

Mire a legbüszkébb?
Az osztály munkatársaival közösen egy külföldi partnernél sikeresen beüzemeltünk egy, az osztály által tervezett és kivitelezett vákuumbepárló berendezést.

Mik a rövid távú céljai?
Egy olyan gyakorlatban alkalmazható, validált mérési módszer kidolgozása a célom, amellyel tejfehérje frakciók mennyiségi és minőségi meghatározását tudjuk elvégezni RP-HPLC mérőműszerrel.

Ha pályakezdő lenne és most állna választás előtt, akkor milyen terület felé indulna el?
Ha most kellene pályát választanom, akkor is ezt választanám.  Comments are closed.