Az új kedvenc az udvaron: a magaságyás

Az új kedvenc az udvaron: a magaságyás

Egyre népszerűbbek a hazai kertekben is a magaságyások, ami nem csoda, hiszen számos előnyük van a „klasszikus” kialakításhoz képest. Mai blogposztunkban sorra vesszük ezeket az előnyöket és megnézzük, hogy célszerű megépíteni és gondozni a magaságyásokat, és az is kiderül, hogy miből áll a tökéletes talaj rétegrend! Magaságyásra fel!

A magaságyás leegyszerűsítve annyit jelent, hogy építünk egy keretet, amit feltöltünk jó minőségű földdel (a megadott rétegrendnek megfelelően) és ebben termesztjük a növényeket. A legnagyobb előnye, hogy kényelmesen lehet gondozni a kiskertet, nem kell hajolgatni, sőt, egyes munkálatok akár a szegélyen ücsörögve is elvégezhetők. Pont emiatt vált ennyire népszerűvé és az idősebb korosztály kedvencévé. A másik óriási előnye, hogy kevésbé jó talajos területeken is lehet így zöldséget termeszteni, hiszen nem vagyunk kiszolgáltatva a természet adta muníciónak: a magaságyásba olyan minőségű földet és rétegeket tehetünk a rétegrendnek megfelelően, amilyet csak szeretnénk (persze, érdemes a lehető legjobb minőségre törekedni). Nem beszélve arról, hogy a magaságyások kifejezetten mutatósak is lehetnek, ha a design-ra is fordítunk kis figyelmet!

Az ágyás építése előtti nulladik lépés a tervrajz elkészítése, gondoljuk végig, hogy milyen növényeket szeretnénk termeszteni, milyen földben és hogy magát a szerkezetet miből építjük meg. Sokféle alapanyag közül lehet válogatni, vannak akik kőből, gumiabroncsból vagy éppen téglából építi a szerkezetet, a leggyakoribb azonban a fa. Ideális és könnyen kezelhető méret a 80 cm magas, 120 cm széles és nagyjából 5 méter hosszú magaságyás, arra azonban mindenképp érdemes ügyelni, hogy a különböző elemek között maradjon kis rés, így a talaj szellőzése biztosított.

A keret összeállítása után a következő lépés a feltöltés. Fontos, hogy az ágyás helyén 20 cm-en ássuk ki a talajt, ide kerül majd a talajképző réteg: levágott lombok, bokrok, nádtörmelék. E fölé 20 cm-es rétegben jön a többi kerti hulladék, ami komposztálandó, majd erre jön 20 cm levélréteg (kivéve dió). A felszín alatti réteg komposzt és istállótrágya keveréke legyen, legfelülre pedig 20 cm-es jó minőségű föld kerüljön. A földnek a keret pereméig kell érnie, a talaj ugyanis meg fog süllyedni a korhadási folyamatnak köszönhetően, így azt a nyár folyamán jó minőségű földdel kell pótolni.

Hogy milyen növényeket ültessünk, azt nagyrészt a család ízlése határozza meg, érdemes azonban olyanokat válogatni, amik nagyobb törődést igényelnek és helytakarékosak, vagy egy darab nem foglalja el az ágyás túl nagy részét. Szerencsés figyelembe venni azt is, hogy mit kell majd karózni, melyik növény nő majd nagyobbra és takarhatja el a napfényt a kisebbek elől.

A magaságyás kialakítása és gondozása igazán jó családi program is lehet, remek időtöltés a friss levegőn kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A befektetett munka „gyümölcsét” pedig közösen elfogyaszthatjátok a családi ebéd alkalmával!Comments are closed.