Torma: az ünnepi kísérő

Torma: az ünnepi kísérő

Igen sokoldalú és számos jó tulajdonsággal bíró növény a torma, ami ételeink tucatjait teszi ízletesebbé. Húsvéthoz közeledvén megnéztük, hogy mit kell tudni erről a finomságról, ami az ünnep alatt jellemzően a sonka, a tojás és a kalács kísérője.

A torma egy gyógy-és fűszernövény, mely jellegzetes, csípős ízéről vált ismertté, ami a gyökér reszelésekor felszabaduló allil-izotiocianátnak köszönhető. Kezdetben gyógynövényként termesztették baktérium- és vírusölő hatása miatt, de olyan jótékony anyagokat is tartalmaz, mint a nátrium, a magnézium, a kalcium és a C-vitamin. A gasztronómiában is megállja a helyét, gyökere kiválóan illik a húsokhoz, mártásokhoz, levele pedig a salátákba passzol.

Évelő fűszernövény, igen nagy tűrőképességű, nem igényes, így kezdő kertészeknek is ajánlott. Azt azonban érdemes tudni, hogy viszonylag nagy a helyigénye, így ügyelni kell, hogy ne „foglalja el” a területet más növények elől. A jó hír viszont, hogy árnyékos helyen is szépen tud növekedni. A hideget jól viseli, a levelei – 4-5 °C környékén kezdenek károsodni, emellett, a meleget is tűri, különösen akkor, ha némi pára is társul a fokok mellé. A nagy tűrési skála azonban nem jelenti, hogy mindenhol ugyanolyan finom lesz a torma, ha igazán ízletes darabokat szeretnél, akkor biztosítsd a jó talajt, a sok napfényt és a megfelelő mennyiségű vizet is.

Az ültetéshez mindössze egy ásóra és a torma gyökereire van szükség, amiknek 20-25 cm hosszúnak és 5-10 mm átmérőjűnek kell lenniük. Ezeket jól megmunkált talajba érdemes elhelyezni egymástól 20-30 cm-re és szerves trágyával tuningolni. Ahhoz, hogy a gyökerek egyenletesen növekedjenek, a nyár közepén szedd ki őket a földből, az oldalgyökereket dörzsöld le, majd helyezd vissza.

Ne feledkezz meg arról, hogy ősszel, a betakarításkor minden gyökérdarabot eltávolítsd, a „túlélők” ugyanis a következő évben hívatlan vendégként kihajthatnak. A felszedett gyökerek rizómáját használd fel, a talpgyökerekből pedig készítsd elő a jövő évi dugványokat.

Végezetül jöjjön egy szuper házi ecetes és majonézes torma recept: https://www.nosalty.hu/recept/torma-majonezes-torma


Comments are closed.