Egyre népszerűbb „munkatárs” a mezőgazdaságban a drón

Egyre népszerűbb „munkatárs” a mezőgazdaságban a drón

A pilóta nélküli légi járművek, vagyis a drónok ma már nem számítanak kuriózumnak. Számos szerepben találkozhatunk velük, ezek alól nem képez kivételt a mezőgazdaság sem. Vajon miben más egy mezőgazdasági monitorozó drón? Mire lehet használni? Miért éri meg beruházni egy ilyenre? Jöjjön minden, amit a mezőgazdasági monitorozó drónokról tudni kell!

Habár a drónokkal lassan Dunát lehet rekeszteni, azért ne gondoljuk, hogy bármilyen eszköz alkalmas lehet mezőgazdasági, monitorozó használatra is. Azok a geodéziai célokat szolgáló légi járművek felelnek meg erre a célra, amelyek működése precíz, pontos, repülési stabilitása kimagasló és képes nagy területeket nagy felbontásban felvételezni. A NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézete is dolgozik ilyenekkel, melyeket hidrológiai jelenségek megfigyelésére és a növénykísérletek monitorozására használnak.

Az első pilóta nélküli légi járművet katonai célokra használták az 1960-as években. Fő feladatuk a felderítés volt, így különböző távérzékelési feladatokat is elláttak. Ma már a távérzékelés igen változatos lehet a felvételezés időpontjától, a szenzorok minőségétől, a hullámhosszokra érzékeny érzékelőktől és a hordozóeszköz pályájának magasságától függően. Távérzékelés során a megfigyelt tárgyról elektromágneses sugárzás közvetít információt a szenzorok számára. A beeső energia egy részét felszívja az objektum, egy része áthalad rajta, van ami pedig visszaverődik. Éppen ezért a reflektancia, vagyis a visszavert és a beeső sugárzás arányszáma nagyon fontos tényező. Természetesen ez a különböző felületeken jellegzetesen variálódik, más a vizeké, a talajé, a növényzeté, sőt a különféle fejlettség növényeké is eltérő lehet, a fejlettebb növények esetében ugyanis erősebb az elnyelés.

A drónok különféle képalkotási módszerek, például vizuális kamera segítségével tudják betölteni a feladatukat. Fontos, hogy kis tömegűek legyenek, jól irányíthatóak és minél több információt be tudjanak gyűjteni. A drónnal történő képalkotásnak számos előnye van. A legalapvetőbb, hogy a drónnal való munka sokkal költséghatékonyabb, nagyobb pontosság és térbeli felbontás érhető el általa, lehetővé teszik a problémák (pl.: növényi stressz) korai felismerését, könnyedén követhetők az állapotváltozások, sőt a mennyiségi jellemzők is észlelhetők 3D technológia segítségével.

A drónok tehát a mezőgazdaság számos területén alkalmazhatók, például: belvíz monitorozása, öntöző-és belvízcsatornák állapotának felmérése, belvízkár felmérése, öntözőberendezések állapotának felmérése, talajállapot és a műveletek hatásainak megállapítása, tényleges tőszám meghatározása, növények egészségi állapotának felmérése, nitrogén-ellátottság ellenőrzése, termés becslése, növények stressz-kontrollja, aszály meghatározása, érési folyamat figyelése, levélfelület-index meghatározása, fenológiai állapot felmérése és a gyomfertőzöttség megállapítása.

A drónok alapvetően lehetnek forgószárnyasok (ezeket a rotorok száma alapján határozzák meg) és merev szárnyasok, utóbbiból igen kedveltek a csupaszárny drónok is, irányításuk pedig megoldható valós időben és előre programozva is. Fontos kiemelni, hogy a drónhasználatra szigorú szabályok vonatkoznak, melyek betartása kötelező.

A NAIK ÖVKI munkatársai a drónokat elsősorban a belvízelöntések és a belvízkárok kutatására alkalmazzák. Figyelik a belvizek evolúcióját, a megjelenési okokat, a megszűnés folyamatot és belvíz-elöntési térképezést végeznek. A technológia segítségével a kutatók az egykori talajcsövezett területeket is detektálhatók, valamint a növényzettel borított felszíneket is tudják vizsgálni. Figyelhetők a növényeket érő biotikus (pl.: vírus, gomba, rovar) és abiotikus (pl.: alacsony/magas hőmérséklet, vízhiány vagy bőség) stressztényezők is. Egy Normalizált Differenciál Vegetációs Index segítségével pedig kimutathatók a különféle eltérések és azonosíthatók a problémák. A drónfelvételek egyébként az erdőállomány fejlődésének vizsgálatában is alkalmazhatók.

A drónok felhasználása igen sokrétű lehet tehát a mezőgazdaságban és a kutatásokban is, nem csoda, hogy egyre több gazda mutat érdeklődést a technológia iránt. Elterjedésükkel nagyfokú költséghatékonyság és termelésbiztonság érhető el.


Comments are closed.