Ha húsvét, akkor jöjjön a nyúl!

Ha húsvét, akkor jöjjön a nyúl!

Hosszú fülű, termetes, apró, hófehér, piros szemű – számos külső jegye lehet egy nyúlnak, na de mit kell tudni a tenyésztett fajokról? Mai bejegyzésünkben a nyúltenyésztés témáját járjuk körül és még néhány különleges fajtát is bemutatunk nektek!

A nyúltenyésztésnek több előnye is van, ezek közül a legismertebb, hogy a nyulak igen szapora állatok, a kisebb telepeken egy anyanyúl évente 30-40, nagyobb telepeken 45-55 kisnyukat is felnevelhet. A nyulak nevelhetők a háznál, hobbiállatként, kisüzemi és nagyüzemi körülmények között is, értelemszerűen eltérő céllal és eltérő gazdasági megtérülés reményében. Leginkább húsukért és bundájukért tenyészik őket, de sokan csak kedvtelésből fognak bele a nyúltartásba.

A nyúltenyésztés kulcsa a megfelelő élettér kialakítása. A legideálisabb, ha éri őket elegendő fény, de nem közvetlen napfény, a hőmérséklet pedig 10-28 °C között mozog. Természetesen ez fajtától és a fejlettségtől is függ, hiszen az újszülött nyulaknak magasabb hőmérsékletre van szükségeük. Nehezen viselik a száraz levegőt, de a túl magas páratartalmat sem kedvelik, a legideálisabb számukra a 65-70%-os relatív páratartalom.

A nyulak tarthatók a szabadban, de akár istállóban, fészerben is, üzemi léptékben pedig erre a célra kialakított épületekben. Bármelyik verzióról is legyen szó, megfelelő szellőzésre, a fűtésre és a hűtésre azonban mindenképp érdemes gondolni. A ketrecek készülhetnek fából, fémből, a nagyobb telepeken általában dróthálóból alakítják ki a „lakhelyeket” és az sem ritka, hogy emeletesen helyezik el őket.

A nyulak takarmányozása kiemelten fontos kérdés. A hagyományos tenyésztésben általában a zabot, az árpát, a szénát, a különféle gyümölcsöket és zöldségeket kapnak. A lényeg, hogy minőségi és friss takarmány kerüljön az állatok elé, ezzel biztosítható a fejlődésük és csökkenthető a megbetegedések esélye. Különösen nagy előnyre tehetnek szert azok, akik saját takarmánnyal tudják etetni őket, hiszen így sokkal jövedelmezőbbé tehető a nyúltenyésztés.

Nagyüzemi körülmények között a nyulak jellemzően granulátumot kapnak, az anyák szoptató, a bakok baktápot, a növendékek pedig hizlaló nyúltápot. Ezekben általában lucernaliszt, búza, árpa, zab, kukorica, búzakorpa, extrahált szója, extrahált napraforgó, szalma és melasz található, kiegészítve vitaminokkal és különféle ásványi anyagokkal.

A nyúltenyésztők általában rettegnek a különféle megbetegedésektől. Ha ugyanis felüti a fejét egy egyednél valamilyen vírus, az akár az egész állományt megfertőzheti. Ilyen veszedelmes ellenség például a Myxomatozis és a VHD is.

A nyúlfajtákat csoportosíthatjuk a kifejlett kori testsúlyuk és a szőrhossz alapján. Előbbi esetben beszélhetünk óriás, középnagytestű, kistesű és törpe fajokról, utóbbi esetben pedig normál szőrzetű, hosszú szőrzetű (pl: angóranyúl és rókanyúl) és rövid szőrzetű (pl: rex) fajtákról. 

Az óriások közül a legismertebb a belga óriás, de létezik például magyar óriás is, és a kosorrúak között is vannak nagy testű példányok.

Kép: Wikipedia

A középnagytestűek legkedveltebb fajtái az új-zéladni fehér, a kaliforniai nyúl és a Pannon fehér nyúl.

A kistestűek súlya 2,2 kg-3,5 kg közötti mozog, leginkább a hobbi- és a prémnyulak tartoznak ebbe a kategóriába, így például az angol tarka, a holland tarka, a kisezüst nyulak és a kis kosorrúak.

Kép: hazinyultartas.hu

A törpe fajtákat kedvetelésből tartják, súlyuk alig éri el a 1,5 kg-ot, legismertebb képviselőik a hermelinek és a színes törpenyulak.

A nyulak igen kedves és sok szempontból hasznos állatok. Ilyenkor, húsvét táján azonban megnövekszik a meggondolatlan nyuszi befogadók száma, akik aztán az ünnep elmúltával ráunnak a jövevényekre. Éppen ezért alaposan fontold meg, ha nyuszit ajándékozol, hiszen egy háziállat nagy öröm, de nagy felelősség is!


Comments are closed.