Mi haszna a távérzékelésnek az erdészetben?

Mi haszna a távérzékelésnek az erdészetben?

A klímaváltozás elleni harcban, a mezőgazdasági termelés optimalizálásában igen nagy segítséget nyújtanak a távérzékeléses technológiák. Mai bejegyzésünkben megnézzük, hogy miként alkalmazhatók ezek az eljárások az erdészetben.

A távérzékelés során műholddal, drónnal vagy valamilyen légi járművel adatokat gyűjthetünk a földfelszínről, annak változásairól érzékelők, lézer vagy radar segítségével. Az érzékelők lehetnek passzívak, ilyenkor a felszínről visszaverődő napsugarakat vizsgálják, és aktívak, amikor ők maguk bocsátanak ki sugárzást és mérik az infravörös tartományban.

A távérzékelés hatalmas előnye, hogy segítségével a földhasználat monitorozása relatíve olcsó tud lenni. Iskolapélda erre az erdészetben használt Távérzékelésen Alapuló Erdőállapot Monitoring Rendszer, a TEMRE. A TEMRE a NASA Terra műholdjának MODIS szenzor méréseiből nyeri ki a képeket, melyeket egy térképen meg is jelenít. Egy megfigyelési egység 6,25 hektár. Segítségével folyamatosan nyomon követhető az erdők fotoszintetikus aktivitásának mértéke, ezek becslését a Normalizált Differenciált Vegetációs Index (NDVI) teszi lehetővé. A szakértők ebből egy mérőszámot (ZNDVI) számolnak, majd megjelenítik az eredményeket egy színskálával ellátott térképen. Ezen a skálán a „normálistól” való negatív eltérés sárgától vörösig terjedő színskálán helyezkedik el, a pozitív pedig zöld színben látszik. Előbbi egészségi károsodást, tarvágást, de akár tűzkárt is jelezhet, utóbbi pedig az átlagnál jobb növekedési feltételekre utalhat.

A TEMRE a termőhelyi tényezők megjelenítését is segíti, ilyen tényezők például a tengerszint feletti magasság, a klíma, a hidrológiai viszonyok, az átlagos talajvíz mértéke, a termőréteg vastagsága vagy éppen a lejtés. Ezek együttes vizsgálata és bevonása a kutatásba segíthet a károsodás okainak feltárásában. A rendszer fejlesztése folyamatos, hiszen új műholdak bevonásával növelhető a feldolgozott képek mennyisége és pontossága. Kutatási cél többek között a klimatikus változás hatásának vizsgálata és az erdő kiterjedtségének felmérése is, hiszen ez is folyamatos változásban van.

A távérzékelés felhasználása igen sokoldalú, például a precíziós gazdálkodásnak is az egyik alappillére. A pontos helymeghatározás, a térinformatikai támogatás és a távérzékelés összekapcsolása azok, melyek lehetővé teszik az automatizálást és a növényzet monitorozását.


Comments are closed.