Az ünnep sztárja: a sonka!

Az ünnep sztárja: a sonka!

A húsvéti ünnepi ételek ma már igen sokfélék lehetnek ízléstől és pénztárcától függően, a sonka azonban általában minden családi asztalon terítékre kerül. Eltérő minőségű és ízű sonkákat lehet kapni a boltokban, ezért legjobban akkor jársz, ha te magad készíted el a finomságot. Jöjjön, hogyan!

A klasszikus húsvéti sonkát általában pácolják, füstölik és szárítják. Ez egy hosszabb folyamat, amit ugyan a fóliázott verziók esetén „felgyorsítanak”, a minőségük azonban meg sem közelíti a házi sonkákét. Alapvető irányelv, hogy ha túl olcsó a sonka, akkor érdemes gyanút fogni, hogy nem az a minőség köszön majd vissza az asztalról, amire számítunk.

A sonkáknak több fajtája létezik, van, aki a füstölt csülköt, van, aki a combot, a tarját vagy éppen a lapockát kedveli, de sokan választják a parasztsonkát is. Kedvelt áru a kötözött sonka, bár egyesek tartanak tőle, mondván, hogy a hús belsejét nem tudják felmérni. A jó sonka húsa véraláfutásoktól mentes, bordó, sötét rózsaszín, míg a kifogástalan minőségű bőrös hús bőre egységes és szépen tisztított.

A sonka elkészítése azzal kezdődik, hogy megkóstoljuk a húst. Sótartalmától függően áztasd be rövid időre vízbe, majd ezt öntsd le és tedd fel főni tiszta és hideg vízben. A vizet ízesítheted hagymával, fűszerekkel, borral, ecettel, a lényeg, hogy pontosan lepje el a sonkát. Kilónként nagyjából 40 perc főzéssel számolj (típustól függően), az elfőtt vizet pedig mindig pótold! Érdemes folyamatosan ellenőrizni, nehogy túlfőzd, akkor főtt meg a hús, ha a húsvillát könnyedén át tudod szúrni rajta. Ha elkészült, akkor ebben a főzővízben hagyd kihűlni, ha pedig teljesen hideg, már szeletelheted is. A megmaradt főzőlé igen értékes anyag, így semmiképp se öntsd ki. Fagyaszd le, még jól jöhet a jövőben levesekhez, szószokhoz!

A húsvéti sonka elkészítése nem nagy ördöngösség, így akár kezdő szakácsok is bátran próbálkozhatnak vele, az elismerés garantáltan nem marad majd el!


Comments are closed.