A tavasz első hírnöke a hónapos retek

A tavasz első hírnöke a hónapos retek

Igazi mindennapos csemege a hónapos retek, ami salátákban, köretekben, főételekben, de akár nassolnivalóként is megállja a helyét. Színe és íze üde frissességet visz az ételekbe, alacsony kalóriatartalma,  magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt pedig kifejezetten egészséges. Nézzük, mit kell tudni a termesztéséről!

A hónapos retek egyéves növény, aminek a megvastagodott szik alatti szárát (gumó) fogyasztjuk. Több változata is ismert, a legnépszerűbbek a gömb vagy tojásdad formájúak, kívül pirosak, belül fehér húsúak.

Az egyik legkoraibb tavaszi zöldségféle, ami annak köszönhető, hogy jól tűri a hideget, magjai már 2-3 °C-on csírázásnak indulnak. Tipikus fóliasátras növény, így akár már januárban vethető, feltéve, ha fűtött a fóliasátor, ráadásul igen helytakarékos is, és remek elővetemény.

1-2 cm mélyen kell vetni, ideális esetben tápanyagdús, laza talajba és nagyjából 15-20 cm-es sortávot érdemes tartani. Tenyészideje 55-60 nap, de fontos tisztában lenni azzal is, hogy a gumók nem egyforma ütemben növekednek, így a nagyobbak betakarítása után számolhatunk “további körökkel” is. A tavasz kezdetén és ősszel érdemes vetni, mivel könnyen felmagzik, ha pedig már a magok a földben vannak, akkor nincs más dolgunk, mint öntözni, gyomlálni és szükség esetén ritkítani. Habár rövid tenyészidejű, néhány kártevő megtámadhatja, így például a földibolha és a kukacok, ezek ellen hideg vizes permetezéssel és a vetés előtt a talaj fertőtlenítésével lehet védekezni.

A retek igen egészséges növény, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, kalciummal, magnéziummal és káliummal. Alacsony a kalóriatartalma, viszont serkenti az emésztést és a méregtelenítést. Igen sokféle étel készíthető belőle, így például ez az ínycsiklandó tavaszi reteksaláta is: https://www.nosalty.hu/recept/tavaszi-reteksalata


Comments are closed.