A természet ajándéka: a bodza

A természet ajándéka: a bodza

A legtöbben szörpök, lekvárok alapanyagaként ismerik a fekete bodzát, kevesen vannak tisztában azonban az egészségre gyakorolt jótékony hatásával. Nézzük, mit kell tudni erről az igen elterjedt és népszerű növényről!

A bodzának három fajtája őshonos Magyarországon, a fürtös, a gyalog és a fekete, melyek közül csupán a legutóbbi alkalmas emberi fogyasztásra. A fekete bodza idehaza igen elterjedt növény, szinte bárhol megél az országban, a leginkább azonban az árokpartokat, az út menti helyeket kedveli, de a kertekben, kerítések tövében is jól érzi magát. 

A tápanyagokban gazdag talajban növekszik igazán szépen a bodza, különösen akkor, ha a megfelelő mennyiségű vizet is biztosítják számára, ideális környezetben akár 5 méteresre is megnőhet. A napfényt nem veti meg, de árnyékos helyeken is tud fejlődni. Igazán igénytelen növény, nem sok gondozást igényel, még a betegségek sem támadják meg. Egyetlen ellenségei a fekete levéltetvek, melyek ellen permetezéssel lehet védekezni.

A bodzabokor május második felében borul virágba: 500-900 sárgásfehér „tányér” jelenik meg rajta, ami az ernyővirágzata. A betakarítást akkor érdemes megkezdeni, amikor a virágok háromnegyede már kinyílt. Szép és száraz időben a virágok elágazásainál egy ollóval kell levágni a tányérokat, majd ezt követően a napon kell kiszárítani. Termései fekete bogyók formájában jelennek meg, amik vitaminokban, gyümölcscukorban igen gazdagok.

A bodza virágából főzött tea izzasztó és köptető hatású, így megfázás esetén ideális segítség, összetevőként fellelhető még vérnyomáscsökkentő, nyugtató és veseműködést szabályozó teákban is, gyümölcséből készült főzet pedig a görcsös fejfájást enyhíti.

Készülhet belőle lekvár vagy akár szörp is, a XIX. században például a virágát is kirántották és bodzafánkot sütöttek belőle. A bodzafa könnyen megmunkálható, mégsem vált kedvelt alapanyaggá, mivel belsejében szivacsos anyag húzódik. Ennek eltávolítása után inkább speciális tárgyak, például furulya, faragható belőle.

 


Comments are closed.