Modern megoldások egy régi ágazatban: szarvasmarha-tenyésztés a XXI. században

Modern megoldások egy régi ágazatban: szarvasmarha-tenyésztés a XXI. században

A szarvasmarha-tenyésztés esetében is növekvő igény mutatkozik a hatékonyság növelésére. Ma már egyre több technológia tört be a piacra, ami elősegíti a kézi erő felváltását és az automatizálást. Összegyűjtöttünk néhány „okos” megoldást, amiket a marhatenyésztők alkalmaznak!

Etetés, almozás, fejés

Az automatizáció megjelent az etetés és az almozás területén, sőt a modernizáció a fejés folyamatára is kiterjedt: különféle fejőberendezések és fejőrobotok képesek végig kísérni a fejés teljes folyamatát, amely a következőkből áll: felhelyezés, stimuláció, tőgytisztítás, fejés és utófürösztés. Természetesen az itatók is automatizálhatók víznyomás vagy vízszint alapján. Ezeket a feladatokat a gépek emberi erő nélkül végzik el, ami igen nagy terhet vesz le a gazdák válláról.

Ellátás, kezelés

A nyakfogó a tejelő marháknál már használatos, a húsmarháknál azonban egyelőre ritkább. Az állatok megfogásában nyújt segítséget és igen előnyös, ha például valamilyen vizsgálatot szeretnél végrehajtani az állatokon. Az elhullás lehetőségét csökkentik azok a rendszerek, melyek a beteg, a normálistól eltérő egyedeket detektálják és jelzik a gondozóknak. Egészségi szempontból lényeges kérdés a körmözés, mely ma már billenőajtós körmöző kalodák segítségével is megoldható, a rendszer segítségével pedig pár perc alatt elvégezhető a folyamat.

Körülmények

Az állatok számára megfelelő körülmények megteremtése nemcsak erkölcsi kötelesség, de törvényi előírás is. A hőstressz különösen veszélyes a marhák számára, ugyanis a tejelők esetén a tejtermelés visszaeséséhez, a húsmarhák esetén pedig a takarmányfelvétel csökkenéséhez vezethet. Ezt küszöbölik ki a hőmérsékletet alapul vevő ventilátor-rendszerek, amik segítenek a kritikus helyzet elkerülésében és még a páratartalmat is képesek követni.

Ezek a fejlesztések ugyan még nem fordulnak elő minden hazai gazdaságban, a precíziós technológia térnyerése azonban kívánatos és szükséges azok számára, akik versenyben szeretnének maradni.


Comments are closed.