Védjük a haszonállatokat is a nagy melegben!

Védjük a haszonállatokat is a nagy melegben!

A nagy hőség kemény kihívás elé állítja a gazdákat. Nemcsak a növényeknek kell ugyanis ilyenkor kiemelt figyelmet szentelni, hanem a haszonállatoknak is, amik szintén igen megsínylik a forró időszakokat. Ahogy az emberi szervezetet, úgy az állatokat is megviseli a nagy meleg, pláne, ha az tartósan áll fenn, ilyenkor ugyanis hőstressz léphet fel. Kialakulását több tényező …

Bővebben Bővebben

Csodás hazai barlangok nyomában

Csodás hazai barlangok nyomában

A barlangok kutatók és laikusok számára is érdekes természeti képződmények, melyek a Föld szilárd kérgében természetes úton jönnek létre. Megnéztük, mit kell tudni róluk és melyek Magyarország legszebbjei! A szpeleológia, vagyis a barlangtan képződésük szerint különbözteti meg a barlangokat, így vannak azok, melyek a befogadó kőzettel egy időben alakultak ki és azok, amik utólag. Méretük …

Bővebben Bővebben

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet integrációjával erősödik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet integrációjával erősödik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

Erősödik a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) integrációjával, és így még magasabb színvonalon válik képessé a magyar agrárgazdaság versenyképességének növelésére – mondta Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. A miniszter kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság a nemzetgazdaság hajtómotorja, amelyhez elengedhetetlen a jól szervezett szakmai bázis. Ennek érdekében átszervezték és hatékonyabbá tették …

Bővebben Bővebben

Régi ismerős kopogtat a konyhaablakon – Újra divat csicsókából főzni!

Régi ismerős kopogtat a konyhaablakon – Újra divat csicsókából főzni!

A csicsóka ismertsége ugyan meglehetősen alacsony itthon, nagyanyáink idején igen kedvelt alapanyag volt. Ők még nem foglalkoztak antioxidánsokkal, béta-karotinokkal és inulinnal, annál inkább azok a felső kategóriájú külföldi éttermek, akik az egészséges, vegán és diétás gasztrotrendeknek eleget téve vették fel az étlapra a csicsókát. Nézzük, miért szeretjük annyira! A növényről A 17. század elején Észak-Amerikából …

Bővebben Bővebben

VEZETŐI PORTRÉ – Dr. Kocsis Róbert, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI) ügyvezetője

VEZETŐI PORTRÉ – Dr. Kocsis Róbert, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI) ügyvezetője

A NAIK ernyőszervezetként 12 kutatóközpontot és 4 gazdasági társaságot fog össze. A gazdasági társaságok hidat képeznek a kutatói világ és a piaci szféra között, elősegítve ezzel, hogy a kutatási eredmények a gyakorlatban is hasznosuljanak. Portrésorozatunk folytatásaként ezek vezetőivel ismerkedhettek meg, ezúttal Dr. Kocsis Róberttel, aki a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI) ügyvezetője. Mottó: „Lelkesedés nélkül …

Bővebben Bővebben

VEZETŐI PORTRÉ – Laczkó Róbert, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. vezérigazgatója

VEZETŐI PORTRÉ – Laczkó Róbert, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. vezérigazgatója

A NAIK ernyőszervezetként 12 kutatóközpontot és 4 gazdasági társaságot fog össze. A gazdasági társaságok hidat képeznek a kutatói világ és a piaci szféra között, elősegítve ezzel, hogy a kutatási eredmények a gyakorlatban is hasznosuljanak. Portrésorozatunk folytatásaként ezek vezetőivel ismerkedhettek meg, ezúttal Laczkó Róberttel, aki a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. vezérigazgatója. Mottó: „Az üzletben két funkció …

Bővebben Bővebben

Magyar agrárcégek, akiktől van mit tanulni! – I. rész

Magyar agrárcégek, akiktől van mit tanulni! – I. rész

A XXI. század bizonyos tekintetben fellegvár a vállalkozások számára, hiszen ma már, aki igazán szeretné, emberek tömegeit érheti el portékájával. A határtalan lehetőségek tárháza azonban elképesztő versenyt eredményez, így nem könnyű talpon maradni. Így van ez a mezőgazdasági vállalkozások esetén is! Sorozatunkban megnézünk néhány magyar vállalkozást, akik az élvonalba küzdötték magukat. Elsőként a KITE Zrt. …

Bővebben Bővebben

KUTATÓI PORTRÉ – Dr. Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) igazgatója

KUTATÓI PORTRÉ – Dr. Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) igazgatója

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy neves kutatóval, ma Dr. Borovics Attilával, aki az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) igazgatója. Szakterület: Klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásainak értékelése, gyakorlati megoldások keresése, különös tekintettel a genetikai erőforrások hasznosítására. …

Bővebben Bővebben

Spenót-helyzet a világban és itthon

Spenót-helyzet a világban és itthon

A spenót igen kedvelt alapanyag szerte a világon. A Perzsiából származó növény felhasználása széles körű, számtalan étel legfontosabb hozzávalója. Ezt igazolja az is, hogy folyamatosan növekszik a termőterülete, emellett pedig élénk import és export jellemzi- derül ki Isépy Anett a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársának elemzéséből. Nézzük, részletesen a számokat! A FAO adatai szerint az utóbbi években folyamatosan növekszik …

Bővebben Bővebben

Az őstermelők világa

Az őstermelők világa

A támogatások és kedvezmények miatt manapság igen sokat hallhatunk az őstermelőkről. Mai bejegyzésünkben megnézzük, hogy ki számít őstermelőnek, milyen tevékenységet folytathat és mire való az őstermelői igazolvány! A tavasz beköszöntével a friss terményeket kínáló őstermelők elárasztják a piacokat. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mindenki őstermelő, aki annak vallja magát? Valójában a helyzet ennél …

Bővebben Bővebben