Vízkereszt itthon és a világban

Vízkereszt itthon és a világban

Vízkereszt, más néven háromkirályok egy keresztény ünnep, melyet a legtöbb területen január 6-án ünnepelnek. Számos néphagyomány és szokás kapcsolódik ehhez a naphoz, ezek közül mutatunk be nektek néhányat! Az ünnep három jeles eseményt fog össze: a napkeleti bölcsek imádását, Jézus megkeresztelkedését és a Kánai mennyegzőt, ahol Jézus először tett csodát. Az ünnep komplexitását és fontosságát …

Read More Read More

70 éve jelen a konzervuborka-nemesítésben

70 éve jelen a konzervuborka-nemesítésben

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ égisze alá tartozó Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.-ben (ZKI) már csaknem 70 éve folynak kutatások az uborkanemesítéssel kapcsolatban. Nézzük, hogy változott a piac ebben az időszakban, és milyen eredményeket értek el. Kezdetben, az 1950-es években a kutatóintézet nemesítéseinek fókuszában az aprótüskés konzervuborkák álltak, mellyel a vetőmagpiacon jelentős részesedét tudtak elérni. …

Read More Read More

Új kihívások a zöldborsó-nemesítésben

Új kihívások a zöldborsó-nemesítésben

A zöldborsó-nemesítésben az elmúlt időszakban jelentős változások mentek végbe. A piac ugyanis átrendeződött, ráadásul, a feldolgozóipar más tulajdonságokkal bíró borsók iránt mutatott keresletet. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. (ZKI) Újmajori Telephelyén 12 hektáron folytat zöldborsó-nemesítést, hogy választ adjon az új igényekre. A feldolgozók és termelők legfontosabb kitétele, hogy a zöldborsófajta …

Read More Read More

Paprikanemesítés mesterfokon

Paprikanemesítés mesterfokon

A paprika igen sok magyar ételnek alapanyaga, gondoljunk csak a töltött paprikára, a paprikás krumplira, vagy éppen a sokak által kedvelt lecsóra. Ahhoz azonban, hogy a paprikákból ízletes ételek kerüljenek az asztalra, minőségi alapanyagok szükségesek. A minőség pedig gondos és alapos kutatómunkával szavatolható. Nézzük, hogy jár közre ebben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz tartozó …

Read More Read More

5 karácsonyi hagyomány – Ismered őket?

5 karácsonyi hagyomány – Ismered őket?

A karácsonyt számos népszokás övezi, melyek néhány országrészben mind a mai napig élnek. Bejegyzésünkben ismert és kevésbé ismert hagyományokat gyűjtöttük össze. Jó szemezgetést kívánunk! A betlehemezés Az egyik legismertebb karácsonyi hagyomány a betlehemezés. Ha máskor nem, óvodás-iskolás korában biztosan mindenki szerepelt olyan karácsonyi műsorban, melynek ez volt a fő attrakciója. A népi játék Jézus születésének történetét …

Read More Read More

Növények, amiket karácsonykor szeretünk a legjobban

Növények, amiket karácsonykor szeretünk a legjobban

Az év legmeghittebb ünnepe a karácsony, amikor szívünket és környezetünket is ünneplőbe öltöztetjük. A sok-sok karácsonyi dísz mellett csempéssz egy kis természetességet a dekorációba néhány karácsonyi dísznövénnyel! Adunk hozzá egy kis segítséget! Fenyő Természetesen a karácsonyi növények sorát a fenyővel kezdjük. Ez az illatos, szépséges növény az örök élet szimbóluma, a karácsony jelképe. Több kedvelt fajtája is …

Read More Read More

Ez a titka a szép és egészséges kajszinak és szilvának

Ez a titka a szép és egészséges kajszinak és szilvának

A csonthéjas gyümölcsök igen népszerűek Magyarországon. Kevés olyan ember van, aki visszautasítana egy finom szilvát vagy éppen egy kajszibarackot. Sajnos azonban a sharka vírus komoly pusztítást tud végezni e típusú gyümölcsök körében. Így nem csoda, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz tartozó Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft (MKSZN) éppen ez ellen a kártékony vírus …

Read More Read More

Csodás ajándékok karácsonyra a konyhából!

Csodás ajándékok karácsonyra a konyhából!

A gasztroajándékok igen divatosak manapság. Az ajándékkészítés örömét és az ételek szeretetét ötvöző ajándékok rengetegfélék lehetnek, ráadásul a legtöbbjüket akár hazai alapanyagokból is elkészíthetjük. Nézzünk néhányat! Hagymalekvár Kezdő gasztrohuszárok kedvence lehet a hagymalekvár, hiszen alig néhány hozzávalóból egy óra alatt kényelmesen szuper ajándékot lehet varázsolni. Ehhez nem kell más tenni, mint felkarikázni a hagymát és …

Read More Read More

Mosolygó alma, fénylő meggy – Így marad friss a finom gyümölcs!

Mosolygó alma, fénylő meggy – Így marad friss a finom gyümölcs!

A gyümölcsök tárolhatósága között fajonként és fajtánként igen jelentős különbségek vannak. A Nemzeti Agrárkutatási és Innováció Központhoz tartozó Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) munkatársai olyan fajtaspecifikus tárolási eljárásokat fejlesztettek ki, melyeknek köszönhetően ki tudják szolgálni a feldolgozóipar és a kereskedők igényeit. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. 1949-ben kezdte meg működését, leginkább alma és …

Read More Read More

Egy farmer a legfelsőbb körökből

Egy farmer a legfelsőbb körökből

Agrármágnások sorozatunk utolsó részében Howard Buffett történetével ismerkedhettek meg, aki a világ negyedik leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek a fia. A milliárdos fia jelenleg farmerként dolgozik, illetve több alapítványban is érdekelt, melyek a világ éhezési problémáit hivatottak felszámolni. Howard Buffett 1977-ben, 23 évesen szagolt bele a gazdálkodás világába. Apja egy farmot vásárolt neki 760 ezer dollárért …

Read More Read More