A sokoldalú kedvenc – Minden, amit a cukkiniről tudni érdemes

A sokoldalú kedvenc – Minden, amit a cukkiniről tudni érdemes

Pár évtizeddel ezelőtt még nem sokan ismerték, mára azonban igazi kedvenccé vált a cukkini. Varázsereje abban rejlik, hogy igen sokoldalúan felhasználható tompa íze és jó állaga miatt, alacsony energiatartalma miatt pedig bármely diétába könnyedén beilleszthető. A kabak termésűek családjába tartozik a cukkini, ami első ránézésre az uborka és a tök szerelemgyerekének tűnik. Van ebben némi …

Bővebben Bővebben

KUTATÓI PORTRÉ – Varró Péter, a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. paprikanemesítési csoportjának vezetője

KUTATÓI PORTRÉ – Varró Péter, a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. paprikanemesítési csoportjának vezetője

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma Varró Péterrel, aki a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. paprikanemesítési csoportjának vezetője. Szakterület: fűszerpaprika és étkezési paprika nemesítéseMottó: “Tartsd meg a rendet és a rend megtart …

Bővebben Bővebben

Roppanós körte, mesés aroma

Roppanós körte, mesés aroma

Jellegzetes alakjáról és isteni aromájáról ismert az ősz egyik tipikus gyümölcse: a körte. Habár a hagyományoknak köszönhetően leginkább őszi gyümölcsnek tartják, a nagy fajtaválasztéknak és az importnak köszönhetően az év minden hónapjában hozzájuthatunk ehhez a finomsághoz. Nézzük, mit kell tudnod, ha termeszteni szeretnéd! Míg a nyári körték fája igen hosszú életű és kevés gondozást igényel, annál több …

Bővebben Bővebben

KUTATÓI PORTRÉ – Dr. Gyalog Gergő, a Halászati Kutatóintézet kutatási osztályvezetője

KUTATÓI PORTRÉ – Dr. Gyalog Gergő, a Halászati Kutatóintézet kutatási osztályvezetője

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma Dr. Gyalog Gergővel, aki a Halászati Kutatóintézet kutatási osztályvezetője. Szakterület: A haltermelési folyamatok modellezése, valamint modelleken alapuló elemzése üzemi és ágazati szinten. Kutatási témák: A …

Bővebben Bővebben

Így készül a természet aranya, a méz!

Így készül a természet aranya, a méz!

A méz egy igen kedvelt alapanyag, amit a legtöbben sütéshez, főzéshez használnak édesítés céljából, esetleg megfázáskor gyógyírként vetnek be. Nézzük, hogy is „készül” valójában a méz és mit kell tudni róla. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a méhek a mézkészítés legfontosabb szereplői, azt azonban már kevesebben tudják, hogy erre nevük is utal: Apis mellifera, vagyis …

Bővebben Bővebben

Így kommunikálnak a méhek

Így kommunikálnak a méhek

A mézet termelő méhfajok egyike a házi méh, amit nyugati mézelő méh néven is emlegetnek. Háziasítása már 6000 évvel ezelőtt kezdődött, mára pedig az egyik legfontosabb élőlény megporzó tevékenysége miatt. Mai bejegyzésünkben egy jellegzetességét, a méhek kommunikációját mutatjuk be. Sokan nem is gondolják, hogy a méhek mennyire fejlett és összetett kommunikációs rendszerben léteznek. Karl von …

Bővebben Bővebben

KUTATÓI PORTRÉ – Erdeiné Dr. Késmárki-Gally Szilvia, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet tudományos főmunkatársa, osztályvezetője

KUTATÓI PORTRÉ – Erdeiné Dr. Késmárki-Gally Szilvia, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet tudományos főmunkatársa, osztályvezetője

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma Erdeiné Dr. Késmárki-Gally Szilviával, aki Mezőgazdasági Gépesítési Intézetén belül az Állami Feladatok és Agrár-műszaki Szakértői Osztály vezetője, tudományos főmunkatársa, illetve a NAIK „Kutatói utánpótlást elősegítő …

Bővebben Bővebben

KUTATÓI PORTRÉ – Üveges Zsuzsanna, a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) tudományos segédmunkatársa

KUTATÓI PORTRÉ – Üveges Zsuzsanna, a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) tudományos segédmunkatársa

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma Üveges Zsuzsannával, a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) tudományos segédmunkatársával. Szakterület: hulladékgazdálkodás, a biológiai hulladékkezelés, illetve a műszeres analitika és laboratóriumok minőségirányítási rendszerének üzemeltetése, fejlesztése Kutatási …

Bővebben Bővebben

Így tedd el, amit megtermeltél!

Így tedd el, amit megtermeltél!

Lassan belelépünk a nyár utolsó harmadába, megérint minket az ősz és a tél gondolata, amikor bizony a nagy borongósság közepette nemcsak a napfénynek leszünk híján, de a sok-sok zöldségnek és gyümölcsnek is. Íme pár tipp, hogy tedd el a zöldségeket és gyümölcsöket a hidegebb napokra! A gyümölcsöket fagyaszd le! A tartósítás egyik legegyszerűbb módja, a …

Bővebben Bővebben

KUTATÓI PORTRÉ – Dr. Bánfalvi Zsófia, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Intézet tudományos tanácsadója

KUTATÓI PORTRÉ – Dr. Bánfalvi Zsófia, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Intézet tudományos tanácsadója

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy szakemberrel, ma Dr. Bánfalvi Zsófiával, aki a Mezőgazdasági Biotechnológiai Intézet tudományos tanácsadója, nyugdíjas önkéntes témavezetője. Szakterület: növényi molekuláris biológia Kutatási témák: a burgonya koraiságát befolyásoló molekuláris folyamatok …

Bővebben Bővebben