Az őstermelők világa

Az őstermelők világa

A támogatások és kedvezmények miatt manapság igen sokat hallhatunk az őstermelőkről. Mai bejegyzésünkben megnézzük, hogy ki számít őstermelőnek, milyen tevékenységet folytathat és mire való az őstermelői igazolvány!

A tavasz beköszöntével a friss terményeket kínáló őstermelők elárasztják a piacokat. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mindenki őstermelő, aki annak vallja magát? Valójában a helyzet ennél sokkal bonyolultabb, hiszen az őstermelő egy jogi terminus, így több kitételnek is meg kell felelni annak, aki valódi őstermelő szeretne lenni.

A szabályzat szerint azok tartoznak ebbe a kategóriába, akik betöltötték a 16. életévüket, nem egyéni vállalkozó magánszemélyek, saját gazdaságban állítanak elő meghatározott termékeket és rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal vagy családi gazdálkodónak minősülő magánszemélyek. A mezőgazdasági kistermelő egy rokon fogalom. Azokat az őstermelőket nevezik így, akiknek az őstermelésből származó éves bevétele 8 millió forint alatt marad.

Az őstermelő egy igazolvánnyal tudja bizonyítani tevékenységét, ez az őstermelői igazolvány, amit a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara állít ki. Az igazolvány maga 5 adóéven át érvényes, a hozzá tartozó értékesítési betétlapot azonban minden adóévben hitelesíteni kell.

De mivel is foglalkozik az őstermelő? A tevékenység igen széles skálát fedhet le, a lényeg, hogy minden a saját gazdaságban történjen. Így például, ide tartozik a növénytermesztés, ültetvénytelepítés, állattenyésztés, erdőgazdálkodás, gyűjtés, saját gyümölcsből történő pálinkafőzés és a saját alapanyag feldolgozása is. Vannak egyéb feltételhez kötött tevékenységek is, ilyen például a dísznövény és virágtermesztés. Ezek ugyanis csak akkor számítanak őstermelőinek, ha az ezekből származó bevétel éves szinten nem haladja meg a 250 ezer forintot. A bor és must készítése pedig akkor tartozik ebbe a kategóriába, ha fél litert meghaladó kiszerelésben kerül értékesítésre a kifizetőnek vagy termelői borkimérésben a fogyasztóknak. Az ebből származó bevétel pedig évenként nem lépi túl a 7 millió forintot.

Az őstermelői tevékenység igen változatos, így sok gazda érintett a kérdésben. A Nébih adatai szerint tavaly 300 ezren rendelkeztek érvényes igazolvánnyal Magyarországon. Nekik nem árt tisztában lenni az árusítással kapcsolatos jogszabályi előírásokkal, melyekről bővebben itt olvashatsz! LINK: https://www.agroinform.hu/gazdasag/ezekkel-legyen-tisztaban-az-ostermelo-36375-001


Comments are closed.