Mi kerül a karácsonyi asztalra? – A bejgli

Mi kerül a karácsonyi asztalra? – A bejgli

Az év legszebb ünnepének közeledtével az emberek díszbe öltöztetik otthonukat, gondolkodnak, mivel lepjék meg szeretteiket, és bizony, azon is eltöprengenek, hogy milyen finomságok kerüljenek a karácsonyi asztalra. Legújabb sorozatunkban a karácsonyi menüt vesszük szemügyre, kicsit más perspektívából. Ma a bejgli lesz terítéken.

A bejgli egy tradicionális finomság Magyarországon, de számos országban, például Lengyelországban is komoly hagyományokkal bír. A kalács e fajtája Sziléziából származik, itthon a 19. században terjedt el, akkor még a németektől átvett patkó formában, amit a pozsonyi kiflivel való rokonságából örökölt. A néphiedelem szerint a szenteste fogyasztott mák bőséget ígér a következő esztendőre, a dió pedig távol tartja a rontást.

A mák Eurázsiából török közvetítéssel került erre a vidékre. Felhasználása igen sokoldalú, készítenek belőle élelmiszert, olajat, festéket, kozmetikai cikkeket, madáreleséget, de orvosi célokra is alkalmazzák. A tavaszi mák egyedfejlődési időszaka 4-5 hónap, hőösszegigénye pedig 2000-2200 oC. Kedveli a meleget, főleg a virágképződés idején, vízigénye 280-300 mm a tenyészidőben, semleges, enyhén savas talajon érzi jól magát, az erős szélre azonban kifejezetten érzékeny. A mák a piacokon igen kedvelt portéka, a Nagybanin például 1000-1100 forintot fizetnek kilójáért.

A bejgli mákos töltetléke Zilahy Ágnes szakácskönyve (1892) szerint a következőképpen készül: “Fél kiló darált mákot tegyünk negyedkiló, vizben feloldott forró czukorba; öntsünk bele annyi tejet, a mennyivel elérjük, hogy nagyon omlós ne legyen a mák. (…) A mákba czitromhéjat vagy bármi más fűszert tenni nem ajánlok, mert ezáltal elvesztené természetes izét; már pedig ez a legjobb iz.”

A másik tuti bejgli töltelék a dió. Ez egyik legkedveltebb csonthéjas gyümölcsfajunk, melyből 8 ezer tonnát termesztünk évente. Ennek egyrésze exportra kerül, mind a héjas dió és a bél is nagyon kelendő a külpiacokon. Alapvetően a növény szereti a hazai klimatikus viszonyokat, a nyugalmi időszakban a -25o-ot is jól viselni, nem így rügyfakadáskor, amikor a –1 °C is teljes fagykárt jelenthet. Nem viseli jól azonban a túlzott nyári meleget sem, különösen akkor, ha nem öntözik. Tipikusan „folyókísérő” növény, éves vízszükséglete 800–1000 mm. Leginkább a jó vízgazdálkodású vályogtalajokat kedveli, melyek felső termőrétege 50 cm. Az oltott fák a 3-4. évtől, a magról ültetettek pedig 10-12 év után kezdenek teremni. A terméshozam nagyban függ a fa korától, fejlettségétől, de egy egészséges, kifejlett diófa akár 30-40 kg termést is adhat. A Nagybani piac legfrissebb árai szerint a dióbél kilóját 2-3 ezer forintért lehet értékesíteni.

Akár diós, akár mákos bejgli kerül karácsonykor az asztalra, a siker titka a jó recept és a sok-sok szeretet. Utóbbiról neked kell gondoskodnod, egy jó recepttel azonban hozzájárulunk az ünnepi örömökhöz:


Comments are closed.