Etessük a madarakat télen! De mivel?

Etessük a madarakat télen! De mivel?

A zord téli időjárás sok madárfaj számára jelent igazi kihívást, vannak olyanok ugyanis, akik nem vándorolnak el délre a hideg idő beköszönte előtt, de akadnak olyanok is, akiknek a mi klímánk már „délinek” számít, így ők ide menekülnek az északi fagyok elől. Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni a téli madáretetésről!

Télen az állatok, így a madarak is nehezebben jutnak táplálékhoz, megkönnyíthetjük hát a dolgukat, ha némi eleséget kínálunk nekik. Az etetést nagyjából novemberben kell kezdeni, sőt, ha új etetőhelyet szeretnénk „bejáratni”, akkor már szeptemberben belevághatunk. A madármenzát egészen áprilisig érdemes fenntartani, addig ugyanis bizonytalan a madarak tápanyagszerzése. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy az etetés egy hosszú távú vállalás, hiszen folyamatosnak kell lennie, nem maradhatnak ki hosszabb időszakok. Ennek oka, hogy a madárkák megszokják, hogy adott helyen élelemhez jutnak és sokszor pontosan annyi tartalékenergiával rendelkeznek, hogy az éjszakát túléljék, arra már nem biztos, hogy jut, hogy másnap új élelemforrás után kutassanak.

Szerencsére a madarak eleség tekintetében nem túl igényesek, vannak azonban, amiket kifejezetten szeretnek és vannak, amik rettentően károsak a kis szervezetükre. Alapvetően három élelmiszercsoportot érdemes az etetőbe tenni, így a legtöbb madárfaj igényeit lefedheted. Ezek pedig nem mások, mint  a magok, az állati zsiradékok és a gyümölcsök. Magok közül a legegyszerűbb, ha papagáj vagy pinty eleséget vásárolsz, de választhatod a napraforgómagot, a fekete napraforgót, a kölest, a lenmagot, a sótlan és nem pörkölt mogyorót, de akár a kesudiót és a pisztáciát is. Állati zsiradékok közül a cinkegolyó a legjobb választás, de a sótlan szalonnával, vajjal, lágy sajttal sem nyúlhatsz mellé. A gyümölcsök aduásza az alma, amit a madarak igen szeretnek, de próbálkozhatsz akár körtével és kökénnyel is. A legjobb, ha minden ételtípusból kerül az etetőbe, így biztosan nem marad hoppon egy madárka sem. A verebek, a cinegék és a pintyek például kifejezetten szeretik a napraforgóbelet, a rigó és a szajkó pedig legszívesebben almát csemegézik.

Vannak azonban ételek, melyek rettentő károsak és a madarak elhullásához vezethetnek, mivel hamar megsavanyodnak és bélbetegséget okozhatnak. Ilyen a kenyér, a pattogatott kukorica, a morzsa, a liszt, a zsemle, a nyers tészta, a száraz kutyaeledel vagy éppen a ropi. 

A tisztaság az állattartás esetében alapvető elvárás, nincs ez másként a téli madáretetésnél sem. Rendesen takarítsd ki az etetőtálcát, távolítsd el a maghéjakat, azok ugyanis azt az illúziót kelthetik, hogy az etető tele van, valós eleség azonban már nincsen benne, csak héj. Természetesen az itatóról sem szabad megfeledkezni, hiszen a fagyos időben nehezebben találnak vízforrást a madarak. Ügyelj arra, hogy a víztartó tiszta legyen és arra is, hogy ne fagyjon be.

A téli madáretetés egy jó fél éves vállalás, cserébe azonban segíthetsz a környezeted élőlényein, nem beszélve arról, hogy csodás megfigyelési élményekben lehet részed!


Comments are closed.