A tél legnagyobb feladata: a favágás

A tél legnagyobb feladata: a favágás

Habár a kerti teendők a tél beköszöntével lecsökkennek, van azonban egy, aminek kifejezetten kedvez ez az időszak, ez pedig nem más, mint a favágás. Mivel a fáknak is szüksége van karbantartásra ahhoz, hogy egészségesek és biztonságosak legyenek, így semmiképp se odázzuk el ezt a feladatot. Íme, néhány jó tanács!

A téli időszak sok szempontból ideális a faápolásra, ilyenkor ugyanis a fák nyugalmi állapotban vannak, kevésbé terheljük a növényt. Mivel nem takarják levelek az ágakat, így könnyebb megállapítani, hol támadta meg a gomba, ráadásul kevesebbet kell majd “takarítani” a műveletek után. Bútorkészítőknek fontos, hogy ilyenkor a fa kevésbé reped, aki pedig tüzelőnek szánja, örülhet, hiszen a télen vágott fának alacsonyabb a nedvességtartalma. Utóbbi felhasználás esetében később azért nem árt a vágott fát még szárítani. Értelemszerűen ebben az időszakban madárfészkekkel sem kell számolni, sőt a fasebet ellepő kórokozókkal sem.

Az elöregedett, beteg, korhadásnak indult fákat érdemes ebben az időszakban kivágni, de természetesen előfordulhat, hogy egy-egy “példány” azért jut erre a sorsa, mert nem voltak elég körültekintőek a telepítésnél és nem számoltak a kifejlett növény méreteivel. Gyakran nem a teljes fát távolítják el, csupán ritkítják a beteg ágakat, vagy visszavágják, hogy ne lógjon rá a vezetékre.

Az első és legfontosabb, hogy felmérd, egyedül is megbirkózol-e a feladattal. A favágás nagyon veszélyes munka, könnyen lehet baj a szakszerűtlen mozdulatokból, esetlen eszközhasználatból. Komolyabb fák esetén érdemesebb szakembert hívni!

A favágás megkezdése előtt mindenképp érdeklődj a helyi önkormányzatnál, hogy kell-e engedélyt kérned a fakivágáshoz, nincs-e például újratelepítéshez kötve!


Comments are closed.