Új favorit: a mikrozöldek

Új favorit: a mikrozöldek

A modern gasztronómia számos érdekességet, izgalmas növényt hoz el az éttermekbe és az otthonokba, ilyenek a mikrozöldek is. A dolog lényege, hogy a növényt nem sokkal csírázás után learatják, így a picike növényke valódi energiabomba lesz, hiszen sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a kifejlett növény.

A mikrozöld valójában 14 napnál fiatalabb hajtás, melyen a csíráztatás után már megjelennek az első levélkék, de a növény maga még csak 3-10 centiméteres. Ha nem kerülne a tányérra, akkor további fejlődés után elérné a jól ismert méretet és formát, amivel a boltok polcain és a kertben is találkozhatunk. Nem összetévesztendők azonban a csírákkal, melyeket a vízben kell hajtatni, ezek azonban földben növekednek és szükségük van a napfényre vagy mesterséges megvilágításra. Abban is eltérés van köztük, hogy a csírák 2 nap alatt kihajtanak, a mikrozöldeknek azonban 1-2 hétre szükségük van a megfelelő állapot eléréséhez.

Kutatók szerint ezek a növények amilyen aprók, legalább annyira egészségesek, hiszen 4-6-szor több tápanyagot tartalmaznak, mint a kifejlett társaik. Gondoljunk csak bele, hogy a magban van minden szükséges “erő”, amitől egy növény nagyra tud nőni, és mindez a mikrozöldek esetén a kis növényben koncentráltan elérhető. Ez a tudás egyébként nem újkeletű, hiszen több ezer évvel ezelőtt a kínai tengerészek már vittek magukkal magokat az útra, amit aztán csíráztattak és elfogyasztottak.

Példának okáért nézzük a káposztát! Egy káposzta mikrozöldben, a normál fejlettségű példányhoz képest, 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-Vitamin és csaknem 70-szer több K-vitamin van.

Termesztésük némi odafigyeléssel könnyedén kivitelezhető, nincs szükséged másra, mint egy cserépre, de akár a papír tojásostálca is tökéletesen megfelel a célnak. Fúrj az aljára lyukakat és helyezd egy tálcára, hogy a víz ne csöpögjön ki az alján. Virágföldből, tőzegből és homokból készíts keveréket és 4 ujjnyi vastagon halmozd a tárolóba. Ezután jöhetnek a magok, amiket vékony földréteggel fedj le. Permetezővel öntözd minden nap legalább egyszer, de ne áztasd el, és arra is ügyelj, hogy ne száradjon ki. Biztosíts a növénykék számára elegendő napfényt, és segítsd a természet erejét mesterséges fényforrással is.

A szüretelésnek akkor jött el az ideje, ha 2 levélkezdemény már megjelent, de ne hagyd megnőni 10 centiméternél magasabbra a zöldet! Egy ollóval egyszerűen csippentsd le a kívánatos részt, a bennmaradt gyökeret szórd meg ismét földdel és magokkal, és kezdődhet újra a hajtatás. Fontos azonban kiemelni, hogy a nem megfelelő mag és termesztés következményeként baktériumok támadhatják meg a növényt, így például a Salmonella és az E. coli baktérium, így kismamáknak, gyerekeknek és gyenge immunrendszerű betegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Mikrozöld a legtöbb zöldségféléből lehet, a leggyakrabban salátát, borsót, retket, céklát, káposztát, bazsalikomot, rukkolát és spenótot vetnek be erre a célra. Több módon is felhasználhatók, egyrészt, a fentiekből kiderül, hogy roppant egészségesek, de izgalmas külsőt kölcsönöznek az ételeknek és remek fűszerek is.


Comments are closed.