Milyen állat Az év madara, az erdei fülesbagoly?

Milyen állat Az év madara, az erdei fülesbagoly?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is online szavazást írt ki, hogy melyik csodálatos madár nyerje el 2020-ban Az év madara címet. Az uráli bagoly, a füleskuvik és az erdei fülesbagoly szállt versenybe, az elismerést pedig az erdei fülesbagoly “zsebelhette be”. Nézzük, mit kell tudni erről a madárról!

Az erdei fülesbagoly igen elterjedt, Európában, Ázsiában, illetve Afrika és Amerika északi vidékein. A teljes állomány 28%-a él Európában, Magyarországon nagyjából 6-12 ezer pár. Télen értelemszerűen magasabb számban fordulnak elő, hiszen az északi területekről is érkeznek ebben az időszakban egyedek.  Az ország egyik legismertebb madara, a legtöbb megyében találkozhatunk vele, akár lakott területen is. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer Ft.

Termete közepes méretű, tollfülei és narancssárgás szeme pedig igen jellegzetes. Szárnyfesztávolsága akár 1 méter is lehet, súlya 220-430 gramm. Tollazata barnás-világos mintás, hogy könnyebben el tudjon rejtőzni a fák ágai között. Érdekesség, hogy fészket nem épít, hanem az üres “lakóhelyekbe” veszi be magát. Legkedveltebb élőhelyei a füves placcokkal körülvett erdőszegélyek és a sík és dombos mezőgazdasági területek. A nevével ellentétben a sűrű erdőket nem kedveli. Ennek oka, hogy ragadozó madár lévén a kis rágcsálók élőhelyéhez közel telepszik meg. Leggyakrabban mezei pockot, erdei és házi egeret eszik, de olykor az énekesmadarak is prédájává válhatnak.

Évente 4-5 fióka bújik ki tojásaiból, melyeken a tojó majd egy hónapot kotlott. Elszaporodásukat számos tényező akadályozza. Mivel az emberekhez közel élnek, így veszélyt jelentenek rájuk a villamosvezetékek, de nem ritkán válnak autó vagy vonat gázolásának áldozatává. 


One Reply to “Milyen állat Az év madara, az erdei fülesbagoly?”

Comments are closed.