Különlegesség a konyhakertből

Különlegesség a konyhakertből

Igazi különlegesség, az itthon még kevés helyen kapható okra, mely a szubtrópusok legszebb konyhakerti növénye. Szuperereje abban rejlik, hogy a ránézésre egy paprikára hasonlító termése főzés közben olyan anyagot bocsát ki, amivel besűríthető az étel.

Az okra egy afrikai növény, melynek virága többféle színben is pompázhat: krémszínben, de akár tűzpirosban is. A rovarcsalogató virágok azonban csak egy napig tündökölnek, aztán elhullatják szirmaikat. A növény egyébként kifejezetten kényes, ezért is nehéz beszerezni. Nagy a hőigénye, 28-32 °C a csírázási hőmérséklete, 15 ℃ alatt pedig csak igen lassan növekedik. Ebből adódóan a tőlünk délebbre eső területeken nagyobb sikerrel termeszthető, bár lelkes kertészeknek remek kihívás lehet az itthoni termesztés is.

Szereti a napfényt, így nem meglepő, hogy nyáron fejlődik a legjobban, igényli azonban a vizet is, különösen a fejlődés első szakaszában. Jó vízgazdálkodású, foszforban gazdag talajon fejlődik a legszebben. Helyre vetéssel és palántázással is termeszthető, palántázásnál azonban ügyelni kell arra, hogy fokozatosan szoktasd hozzá a növényt a “külvilághoz”. Szerencsére a kártevők nem kedvelik, csak a lisztharmat és a poloskák távoltartására kell odafigyelni. 

A növénynek a toktermését fogyasztjuk, ami első pillantásra leginkább egy éretlen paprikára hasonlít. Ezeket az elvirágzás után néhány nappal kell leszedni, és tanácsos egyből elfogyasztani, vagy pedig szárítani, mert hamar megromlik.

Változatos ételek készíthetők az okrából, köszönhetően annak, hogy főzés közben sűrítésre alkalmas nedvet enged magából. Afrikában például egytálételt készítenek belőle, Bulgáriában pedig levest, de kiváló salátába és főzelékként is.
Íme néhány recept, ha kedvet kaptál a főzőcskéhez: https://www.nosalty.hu/alapanyag/okra


Comments are closed.