Itt tanulhatsz, ha érdekel az agrárium!

Itt tanulhatsz, ha érdekel az agrárium!

A mezőgazdaság népszerűsége a pályaválasztók körében sajnos kritikusan alacsony, mivel a legtöbbekben még az a sztereotípia él, hogy a mezőgazdaságban csak bőgatyás bajuszos bácsik dolgoznak. A realitás ezzel szemben az, hogy a technológia fejlődésével, a precíziós gazdálkodás előretörésével ez egy igen komplex terület lett, ami sokrétű tudást igényel. Mai bejegyzésünkben azt gyűjtöttük össze, hogy milyen agár témájú képzéseket találhatsz.

Közeledik a felsőoktatási felvételi határidő, amikor a végzős középiskolás fiataloknak el kell dönteniük, hogy merre tovább. Ennek apropóján vesszük sorra, hogy milyen képzési szinteken szerezhetsz mezőgazdasági ismereteket. Általánosságban elmondható, hogy az oktatási rendszer csaknem mindegyik fázisában lehet találni agrár témájú vonalakat. Kivétel ez alól az óvoda és az általános iskola, jóllehet ezek jellemzően nem nagyon specializálódnak egy-egy területre. Tény azonban, hogy a mezőgazdaság megkedveltetése, reális bemutatása már ebben a korban is nagyon fontos lenne.

Az általános iskola végeztével már több esély van agrár területre specializálódott intézményt találni. Számos szakközépiskolában hirdetnek 4 évfolyamos képzéseket szerte az országban, melynek végén érettségit kapnak a fiatalok, a különféle ráépüléseknek köszönhetően pedig szakképesítést szerezhetnek. 

Aki a középiskolai évek után orientálódna ebbe az irányba, annak három lehetősége van: az OKJ, a felsőoktatási szakképzés és az egyetem. OKJ típusától függően néhány hónapig, vagy akár 1-2 évig is tarthat. Fontos azonban kiemelni, hogy az OKJ jelentős átalakuláson megy keresztül a jövőben, egyes képzések kikerülnek a jegyzékből, másokat pedig iskolai rendszerben lehet tanulni. Gazda, mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági technikus -ezeket a például iskolai rendszerben lehet majd tanulni, míg az aranykalászos gazda képzést iskolai rendszeren kívül lehet elvégezni. A Magyar Közlöny listájában tudod ellenőrizni, hogy az egyes szakmákat milyen rendszerben tanulhatod!

Február 15-ig kell jelentkezned akkor, ha egyetemre vagy felsőoktatási szakképzésre szeretnél jelentkezni. Számos egyetemen tanulhatsz agrár irányba, így a Szent István Egyetemen, a Debreceni Egyetemen és még folytathatnánk a sort. Lehetsz például élelmiszermérnök, agrármérnök, vadgazda mérnök, szőlész-borász mérnök. Ha a felsőoktatási szakképzést választod, akkor 4 félév, vagyis 2 év tanulás vár rád olyan szakokon, mint például ménesgazda vagy gyógy- és fűszernövények szak. Ezekről részletesen it tájékozódhatsz: https://cutt.ly/ArACQb8

Ha már rendelkezel diplomával, de elmélyítenéd az agrár tudásodat, akkor a szakirányú továbbképzés a legjobb választás. Vetőmag-gazdálkodási szakmérnök, halgazdálkodási szak, növényvédelmi szakmérnök, lótenyésztő, méhész és még számos szak közül választhatsz.

Az agrár területeken folytatott tanulmányok a szakmabeliek fejlődését, új szereplők megjelenését segítik elő, amire igen nagy szükség van. Így ugyanis megtanulhatók olyan megközelítések, technikák, melyekkel a gazdálkodás sokkal hatékonyabbá tehető.


Comments are closed.