Az uradalmi gépműhelyek története

Az uradalmi gépműhelyek története

A mezőgazdasági gépgyártás fejlődésének lényeges időszaka volt Magyarországon a reformkor. Ekkor jelentek meg ugyanis az úgynevezett uradalmi gépműhelyek, ahol modern eszközöket és gépeket tudtak készíteni. Nézzük, mit kell tudni ezekről!

A reformkori Magyarországon a mezőgazdaság új alapokra helyezése esedékessé vált. Az uradalmi gépműhelyekben az angol és német gépek és eszközök mintája, esetleg rajza alapján készítették el a hazai változatokat. Lényeges volt, hogy ezeket ne csak egy az egyben lemásolják, hanem a magyarországi viszonyokra szabják, figyelembe vegyék például a talaj adottságait vagy éppen a termelésben kialakult szokásokat.

Több híres uradalmi gépműhely is működött ebben az időszakban, így például Ferdinánd szász-koburg-gothai herceg pokorellai és edelényi birtokán, Albrecht főherceg óvári és béllyei területén, Koburg-Koháry Ágoston herceg rimaszécsi uradalmán, a Schönborn grófok szentmiklósi és munkácsi földjein, a Brunszvik grófok martonvásári területein, vagy éppen az Andrássy grófok oláhpataki birtokán. Ezek a műhelyek elsősorban a saját uradalmuk igényeit elégítették, később azonban a környező birtokok számára is készítettek gépeket, eszközöket.

Legkeresettebb termékük jellemzően az eke volt, illetve a különféle földmegmunkáló eszközök, de készítettek vetőgépeket, darálókat, szecskavágókat és kukoricamorzsolókat is. A nagycenki Széchényi uradalom gépműhelye például az akkor elterjedőben lévő cukorrépa termesztésére rendezkedett be, mellyel sikerült hírnevet kivívnia magának a szakmában.

Habár a szakemberek úgy gondolták, hogy gépezeteik “…innen fognak az egész országban elterjedni.”, a valóság azonban nem ezt igazolta, ugyanis egyik sem tudott közülük a kis volumenű termelésből kilépni. Jelentőségük sokkal inkább abban rejlett, hogy ösztönözték a modern gépek és technológiák megismerését, illetve olyan réteget neveltek ki (például Lábassy János, a Lábassy János-féle ekegyár alapítója), akik később magánvállalkozásként kamatoztathatták a megszerzett tudásukat.

Forrás: https://cutt.ly/9rHZjbB


Comments are closed.