Kelbimbót a kertbe!

Kelbimbót a kertbe!

Sok gyerek számára mumus a kelbimbó, pedig igen sokoldalúan felhasználható, így mindenképp érdemes helyet szánni neki a konyhakertben. Fajtától függően a növény akár 1 méter magasra is megnőhet és igen dekoratív dísze lehet a kertnek. Nézzük, mit kell tudni róla!

A bimbóskelt Belgiumban nemesítették a 19. században. Kétéves növény, vagyis az első évben csak a vegetatív szerveit fejleszti ki, magjait a második évben hozza. Nem kifejezetten igényes, sokféle talajban megterem, de a leginkább természetesen a szerves anyagban gazdag, jó vízelvezetésű földet kedveli. Igényli a napfényt és a vizet is, ügyelni kell azonban arra, hogy ne öntözd túl, vagyis ne „ússzon a vízben”. Az igazán szép eredmény érdekében a talajt bórtartalmú trágyával érdemes behinteni. Főgyökere 80-100 cm mélyen hatol a földbe, mellékgyökereivel pedig a talaj felső 20-30 cm-ét szövi be.

Másodtermés is lehet a bimbóskel, mivel az 5-6 hetes palántákat (amikor már 4-5 levéllel rendelkeznek) júniusban kell kiültetni a kertbe. Érdemes tartani – fajtától függően – az 50×50 vagy 70×70-es távolságot, mivel a sűrű ültetés következményeképpen a bimbók kicsik lesznek és meglehetősen lazák.

A káposztára hasonlító bimbói, amit valójában elfogyasztunk, a levelek tövében nőnek, diónyi méretűek és egy tövön akár száz darab is lehet belőlük. Ezek növekedése szeptemberben gyorsul fel, ilyenkor az oldallevelektől érdemes megszabadítani a növényt, hogy több napfényhez jussanak a bimbók. További különlegessége, hogy szárából elsőosztályú takarmány válhat, különösen a tejelő állatok számára.

Sajnos számos kártevő megtámadhatja, például a földibolhák, a káposzta- bagolypille hernyója és a meztelen csiga, így az ezek elleni védekezésre mindenképp ügyelni kell.

 A-, B1-, B2- és C-vitamint is tartalmaz. Remekül tárolható, 0-10 °C-on gond nélkül áttelel, így kiváló C-vitamin forrás lehet az ínségesebb időkben is. Egytálételnek, köretnek, sütve vagy főzve, számos formában megállja a helyét ez a mutatós zöldség. Íme egy kis inspiráció, hogy mit lehet készíteni belőle: https://cutt.ly/xrBN6KU


Comments are closed.