Nemkívánatos állatok a veteményesben

Nemkívánatos állatok a veteményesben

A konyhakertészek számára két dolog tud igazán nagy bosszúságot okozni. Az egyik, amikor az időjárás megtizedeli a termést, a másik pedig, amikor a kártevők teszik ugyanezt. Mai bejegyzésünkben három gyakori, a kert szempontjából kártékony állatot nézünk meg: a csigát, a levéltetvet és a vakondot.

Csiga

A meztelencsigák tavasztól jelentenek fenyegetést a kertre, leginkább a friss hajtásokat, az árnyékliliomot, a salátákat támadják meg, de valójában mindenbe szívesen belekóstolnak, ami az útjukba kerül. Éjszaka bújnak elő, látogatásukat nyálkás nyomvonaluk és harapásnyomaik jelzik. Ha szeretnél megszabadulni tőlük, akkor állíts nekik csapdát vagy kézzel szedegesd össze őket az éj leple alatt. Mivel nem kedvelik a rezet, hatásos lehet az is, ha rézszalagot teszel a virágágyások és cserepek köré. Egyes növények, mint az izsóp, a fokhagyma és a zsálya is segíthetnek a hívatlan vendégek távoltartásában.

Levéltetű

A friss zöldellő levelek és bimbók lakói a levéltetvek. Ezek a megtámadott leveleken szabad szemmel is láthatók, társasan telepednek meg és növényi nedvekkel táplálkoznak, minek következtében a növények anyagcseréje felborulhat, az érintett részek pedig eldeformálódhatnak. Sok természetes ellenségük létezik, ilyen például a katicabogár, a fátyolka, számos pókfajta, a cinege és a pinty is. Megjelenésük elkerülhető levendula, borsikafű, fokhagyma, koriander és metélőhagyma ültetésével is.

Vakond

A vakondról azt szokták mondani, hogy valójában nem kártevő, csak károkat is tud okozni. Jó barát abban a tekintetben, hogy sok kártevőt megeszik, így például előszeretettel fogyaszt lótücsköt, drótférget és cserebogár pajort. Ellenség azonban akkor, amikor kidönti a palántákat, aláássa a veteményest és alagutakat képez. Többféle módon lehet védekezni ellene, különösen hatásosak azok az eszközök, amik a kifinomult hallására és szaglására hatnak. Remek zajkeltő lehet például egy lelógatott szélcsengő, de szakboltokban kaphatók különféle szagos riasztók is, melyekkel elűzhetők a vakondok.

 


Comments are closed.