Mire van szüksége a szamócának, a málnának, a szedernek és a bodzának?

Mire van szüksége a szamócának, a málnának, a szedernek és a bodzának?

Egy korábbi blogposztban általánosságban írtunk arról, hogy milyen igényei vannak a bogyós gyümölcsöknek, ma pedig azt nézzük meg, hogy az egyes fajtáknak milyen ökológiai körülményekre van szüksége ahhoz, hogy szépen fejlődjenek és bő termést hozzanak.

A szamóca rendkívül jó adottságokkal bír, így sok helyen termeszthető. Itthon a korán érő fajták közé tartozik, a nyugalmi szakasza már márciusban befejeződik. A téli hideget -10 °C-ig tűri károsodás nélkül, a tavaszi fagyokra azonban a virág ivarszervei érzékenyek, már akár -1-3 C°-os hideg is végzetes lehet számukra. Sík vidéken jól termeszthető, a szélvédelemre azonban már a telepítéskor érdemes gondolni. Virágzástól érésig igényli a legtöbb vizet, igazán jövedelmezően az öntözés biztosítása mellett termeszthető.

A málna a hűvösebb időjárást kedveli, olyan területeket, ahol a tenyészidőszak alatt a hőmérséklet nem nagyon emelkedik 17 °C fölé. Ebből adódik, hogy a mélynyugalmi állapotban jól tűri akár a -25 °C-ot is, mivel későn virágzik, így a tavaszi fagyok sem jelentenek rá veszélyt. Vízigénye igen nagy, évi 800-1000 mm, amit Magyarországon leginkább a nyugat-dunántúli tájegységeken kap meg, máshol a vízpótló öntözés elengedhetetlen. Gyökérzete sekély, így a levegős, vályogtalajokat kedveli leginkább.

A szeder a mérsékelt égövben csaknem mindenhol megterem. Kései virágzású, így a tavaszi fagyok nem károsítják, a május közepén érkező sarkvidéki hideg levegő azonban komoly károkat okozhat az ültetvényben. A 200 méter körül magasságban fekvő domboldalakat kedveli leginkább. Július közepén érik, akkor, amikor a legnagyobb a párolgás, ügyelni kell azonban arra, hogy ha nem kap elegendő vizet, akkor a gyümölcsök kisebbek és gyengébb minőségűek lesznek.

A bodza itthon a lombos erdők cserjeszintjeiben szinte mindenhol megtalálható. Mélynyugalmi állapotban a téli fagyok nem ártalmasok rá, ahogy a tavaszi fagyok sem jelentenek veszélyt. Nagy lombfelülete miatt a nyári nagy meleget és a vízhiányt nehezen tűri. Mivel nagy a vízigénye (éves szinten 800 mm fölött), így a vízellátásról mindenképp gondoskodni kell.

 

A bejegyzés A bogyósok termesztése (NAIK) című könyv alapján készült!


Comments are closed.