A pulykatenyésztés szépségei és nehézségei

A pulykatenyésztés szépségei és nehézségei

A pulykatenyésztés legnagyobb kihívása, hogy nehéz őket gazdaságosan tenyészteni, mivel nagy mennyiségű állati eredetű takarmányra van szükségük. Ráadásul, a napos állatoknak különleges igényeik vannak, melyek figyelmen kívül hagyása komoly veszteséget okozhat. Nézzük, mire kell figyelned, ha pulykát szeretnél tenyészteni!

A pipék első hónapja igen kritikus, magas ugyanis az elhullás aránya ebben a korban. Ennek oka amellett, hogy magas a hő- és fehérjeigényük, hogy nehezen találják meg az élelmet és az itatót a kezdetben még gyenge látásuk miatt, sőt gyakran tömörülnek össze egy csoportba és előfordulhat, hogy összenyomják egymást. Eleinte a 35-37 °C-ot biztosítani kell számukra, majd hétről hétre csökkenteni kell ezt a hőfokot, ha ugyanis teljesen kinőnek a tollaik, akkor már képesek tartani a saját testhőmérsékletüket.

A pulykáknak nagyon magas a fehérjeigénye. Ezt megfelelő és igényre szabott takarmányozással lehet biztosítani, de jó kiegészítés, ha legelőn tartod őket, ahol egyéb fehérjeforrásokra is lelhetnek. Megoldást jelenthet az is, ha takarmánynövények vagy akár dió is kerül az etetőbe. Fontos, hogy ezek az állatok mészkőgritt segítségével őrlik meg a táplálékot, így ezt mindenképp biztosítsd számukra.

Tojása fogyasztható, azonban nagyon drága, mivel gyenge a tojástermelő képessége: 20-24 hét alatt 70-110 db, nagyjából 80 grammos tojást tojik.

A brojlerpulyka jellemzően egészben kerül értékesítésre és 12-16 hetes korban 2,5-6,5 kg-os súlyban vágják, míg a gigantpulykát 22-24 hetes korig 20-35 kilogrammosra hizlalják, majd darabolva értékesítik. 2,5 kg tiszta mellhús kinyeréséhez 10 kg élősúly feletti súly szükséges.

A pulykahús igen kedvelt, mivel alacsony a koleszterintartalma és igen könnyű bánni vele a konyhában. Ennek ellenére a pulykahús-fogyasztás itthon még nem vetekedik a csirkehúséval, évente egy átlagos ember 7 kilogrammot fogyaszt húsából. Íme, egy recept, ha kedvet kaptál a pulykaételekhez:


Comments are closed.