Ezek a betegségek támadhatják meg a málnát, a szamócát és a szedret

Ezek a betegségek támadhatják meg a málnát, a szamócát és a szedret

A bogyós gyümölcsöket számos betegség megtámadhatja. Fajtától függően változik, hogy milyen megbetegedésekkel kell számolni a gazdáknak, ezek lehetnek vírusos, fitoplazmás, baktériumos és gombás eredetűek is. Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük a málna, a szamóca és a szeder jellemző betegségeit. Nézzük őket!

A málna betegségei

A málna jellemző vírusos betegsége a málnamozaik, amelynek leginkább a szaporítóanyag előállítása során van jelentősége. A levélen sárgászöld levélérhálózat és foltok jelennek meg, esetenként pedig a növény torzulása is megfigyelhető. Legfőbb terjesztőik a levéltetvek, melyek ellen rendszeresen kell védekezni.

Fitoplazmás betegség a málna törpülés, amely szórványosan fordul elő. A töveken rövid, sárgászöld sarjhajtások fejlődnek ki, miközben a tövek fejlődésükben visszamaradnak. A kabócák által terjesztett betegség ellen fitoplazmamentes szaporítóanyag előállításával és a kabócák irtásával lehet védekezni.

Baktériumos málnabetegség az agrobaktériumos vesszőgolyva, ami szintén a szaporítóanyagok előállítása során jelenik meg leginkább. A növény hajtásain és a vesszőn daganatok jelennek meg, a kéreg felrepedezik, majd pedig elhámlik. Ennek másik változata a gyökérgolyva, ami a gyökéren jelenik meg. Ebben az esetben a talaj a fertőzés forrása, innen jut a kórokozó a fő- és oldalgyökerekbe.

Számos gombás betegséggel is számolnia kell a málnatermesztőknek. Ilyen például a málna elzínoés betegsége, a mikoszferellás levélfoltosság, a növény didimellás betegsége vagy éppen a lisztharmat.

A szamóca betegségei

A szamóca esetén, ahogy a málnánál is, számolni kell a mozaik betegségekkel és a levélsodródással is. Ezek vírusos megbetegedések, így egészséges szaporítóanyag alkalmazásával ki lehet őket védeni. A szamóca fitoplazmás betegsége a söprűsödés, aminek következtében a növény torz növekedése figyelhető meg, a tövek pedig alig hoznak termést.

Gombás szamócabetegség a diaheás nyálkásság, ami a nyálkával borított növényrészek elhalásához vezet, de jelentkezhet lisztharmat, levélfoltosság, botrítiszes, gnomóniás vagy fitoftórás gyümölcsrothadás is.

A szeder betegségei

A szeder esetén is jelentkezhet a vírusos mozaik betegség és a fitoplazmás szeder törpülés, de felütheti fejét a baktériumos vesszőgolyva és a gyökérgolyva is. A gombás betegségek közül a mikoszferellás levélfoltosság, a botrioszfériás, a szeptocitás és a leptoszfériás betegségek a veszélyesek. Jelentkezhet még a sárgarozsda, a narancsrozsda és a feketerozsda is. Utóbbi a vadon előforduló és a termesztett fajoknál is igen gyakori, tüneteként a levél színén szembetűnő liláspiros foltok jelennek meg.

A bogyósok jellegükből adódóan igen érzékenyek a megbetegedésekre, megfelelő körültekintéssel azonban kivédhető a nagy termésveszteség.

A bejegyzés a NAIK A bogyósok termesztése című könyv alapján készült!

 


Comments are closed.