Ezerszemű régi barát – A mák

Ezerszemű régi barát – A mák

Magyarországon a mák fontos gyógynövény és élelmiszer, a gasztronómia szerves része. A klimatikus viszonyok ideálisak idehaza a mákfélék családjába tartozó kerti mák termesztésére. Mai bejegyzésünkben megnézzük, mit kell tudni erről a növényről!

A mák az egyik legrégebben termesztett kultúrnövény, idehaza az étkezésre alkalmas kerti mákot termesztik. A Papaver somniferum (kerti mák) a Kárpát-medencében egynyári növényként van jelen, a mediterrán éghajlaton azonban évelőként terem. A máknövény szára lehet szőrös és sima is, levelei nyél nélküliek, fűrészesek, virágai pedig fehér, vörös, rózsaszín és lila színekben pompázhatnak. A mákgubó mérete igen változatos, akár ökölnyi nagyságú is lehet.

Vetését már februárban lehet kezdeni, 3-4 °C-on csírázik, és kedveli a napos, szélvédett helyeket. Termesztéséhez ideális a nedves talaj, ennek ellenére a szárazságot is jól tűri, a kémhatásra pedig nem érzékeny. A növekedési szakaszban a mák igényli a nagy mennyiségű vizet, a gumók kifejlődéséhez azonban száraz melegre van szükség. Tenyészideje 120-140 nap, termésátlaga pedig 500-550 kg/ha. A betakarított mákot tárolás előtt napos helyen érdemes szétteríteni, így a magok megszáradhatnak és nem avasodnak meg olyan gyorsan.

Európában, több országban is könnyedén megterem, a legjelentősebb máktermelő országok: Törökország, Franciaország, Csehország, Németország és Magyarország. Fontos élelmiszeripari és gyógyszer alapanyag, több alkaloidot is tartalmaz, magjából pedig magas kalcium és cink tartalmú mákolajat sajtolnak. Érdekesség, hogy a csontritkulás ellen alkalmazott olaj a fényre érzékeny, így sötét üvegben kell tárolni.


Comments are closed.