A klímaváltozás hatásai Magyarországon

A klímaváltozás hatásai Magyarországon

A klímaváltozás globális probléma, így annak hatásaival Magyarországon is egyre inkább számolni kell. A természeti katasztrófák és a szélsőséges időjárási viszonyok számának növekedése arra utal, hogy a klimatikus viszonyok valóban változásban vannak, és bizony, ez a jelenség a mezőgazdaságra is kedvezőtlenül hat, határozott és tudatos reakciókat követel.

Magyarország időjárását a mediterrán, a kontinentális és az óceáni éghajlat határozza meg. Ez a hármas magában hordozza a változékonyság lehetőségét, amihez olyan „tarkító tényezők” társulnak, mint a domborzat, vagy éppen a vízrendszeri sajátosságok.

Az előrejelzések értelmében a Kárpát-medencében nem egyöntetű és eltérő ütemű felmelegedés várható, amihez a szélsőséges tényezők gyakoriságának növekedése társul. A hőmérséklet emelkedése az egyik ilyen fontos változás: egyre többször fordulnak elő hőhullámok, amik hőstresszhez vezetnek, emellett pedig növekszik a hirtelen változó hőmérséklet valószínűsége is. Ezzel ellentétben csökken az éves csapadékmennyiség, a XX. század elejéhez képest például tavasszal már 25%-kal kevesebb eső esik. További problémát okoz a csapadékkiválás intenzitásának növekedése, vagyis az, hogy a kevesebb csapadék rövidebb idő alatt zúdul le, vagyis kisebb mennyiségű víz tud beszivárogni a talajba, így növekszik az elfolyás és az árvízveszély.

A megváltozott viszonyokra a mezőgazdaság három irányból adhat választ. Nézzük ezeket!

A kibocsátás csökkentése

A gépesítésnek köszönhetően az egyre mélyebb és gyakoribb talajmozgatás jelentősen hozzájárulhat a bomló szerves anyagok légkörbe juttatásához, így a mezőgazdasági kibocsátás növeléséhez. A talaj humusztartalmának csökkentése forgatás nélküli művelési módszerekkel megállítható, sőt, ezek segíthetnek a csapadékmegőrzésben és az éghajlathoz történő adaptációban is.

Alkalmazkodás

Az alkalmazkodás egyik hatásos módszere a növények stressztűrésének növelése, de hatásos lehet a vetésidők eltolása is. Ígéretes megközelítésnek tűnik a legtöbb előnyt egyesítő megoldás, a talajforgatás nélküli, takarásos művelés, melyet az USA-ban számos farmon már évtizedek óta alkalmaznak.

Tájgazdálkodás megváltoztatása

Az agrárerdészet során a fás kultúrákat tudatosan integrálják a növénytermesztés vagy az állattenyésztés folyamatába, ugyanazon a földterületen. Az agrárerdészet segíthet választ adni a klímaváltozás okozta problémákra, hiszen általa csökkenthető a talajerózió, a lombhullás természetes trágyaként szolgál, a fák segítenek felszínre hozni a mélyebb rétegekből a tápanyagokat, árnyékot nyújtanak, a magasabb talajvíz-tartalom pedig lehetővé tesz egy újabb termesztési ciklust.

A klímaváltozás komoly kihívások elé állítja a gazdákat, az új módszerek, technológiák és fajták azonban nagy segítséget nyújthatnak a kritikus időszakok átvészelésében.

A cikk a NAIK – Változások kora című könyv alapján készült!


Comments are closed.