Elektromos járművek a földeken – A nagy akkumulátor-kérdés

Elektromos járművek a földeken – A nagy akkumulátor-kérdés

Az elektromos hajtású gépek térnyerése minden iparágban egyre inkább növekszik, nem kivétel ez alól a mezőgazdaság sem. Nézzük, mit kell tudni ezekről a mezőgazdasági gépekről!

Az elektromos meghajtású mezőgazdasági gépek nem számítanak ritkaságnak egy modern gazdaságban. Ilyen technológiát használnak már számos gépnél, például az önjáró gépek vagy éppen a takarmánykeverők esetében.

Az elektromos hajtású traktorok sorozatgyártásáig azonban eddig nagyon kevés gyártó jutott el. A piacra dobott elektromos traktorokat leginkább felszíni mezőgazdasági munkákra, vetésre, műtrágyaszórásra használják. Ezek a gépek 100 LE alattiak, meghajtásukhoz pedig 700 kg-os 0,3-0,4 m3 térfogatú lítium-ion akkumulátorblokk szükséges. Ez azonban a jelenleg ismert technológiát alapul véve lélektani határnak tűnik. Szakértők szerint ugyanis a 180 LE-s traktorhoz már 2 m3-es akkumulátorblokk kellene, ami bizony 75-100%-kal megnövelné a jármű tömegét.

A fejlett gazdaságok az elektromos meghajtás előnyeit még inkább kiaknázhatják azáltal, hogy a gépeket a saját maguk által (például: napenergia, szélenergia) termelt árammal hajtják meg, vagyis a keletkezett villamosenergiát az akkumulátorok töltésére hasznosítják. Németországi kísérletek azt igazolták, hogy az elektromos kisrakodók esetén a beszerzési ár ugyan 30%-kal magasabb, az üzemeltetés költségei azonban 50%-kal is alacsonyabbak lehetnek. A szakértők szerint ezeknek a gépeknek ráadásul kisebb a karbantartási igényük, 6-8 órán át képesek üzemelni, jelenleg a legújabb lítium-ion akkumulátorok élettartama pedig akár 5-8 év is lehet.

Az elektromos hajtású mezőgépek még nagyobb arányú elterjedése nagyban függ attól, hogy az akkumulátorok milyen fejlődési ívet járnak be a jövőben, és természetesen attól is, hogy a gazdaságok mennyire költséghatékonyak az energia előállításában, ami rendszerint a megújuló energia használatával függ össze.

A cikk a Mezőgazdasági Technika cikke alapján készült!


Comments are closed.