Sertéstartás a 21. században

Sertéstartás a 21. században

A sertéshús igen kedvelt szerte a világon, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a világ sertésállományának nagysága 1000 millió körül mozog, a legnagyobb kibocsátó pedig Kína. Mai bejegyzésünkben megnézzük, hogy a sertésgazdák miért kedvelik a mélyalmos tartástechnológiát, és milyen előnyei vannak a szabadtartásnak!

A KSH adatai szerint 2019-ben 22%-kal emelkedett a vágósertés ára. Ez annak köszönhető, hogy az afrikai sertéspestis következtében megnövekedett a nemzetközi kereslet a jó minőségű sertéshús iránt, ami a hazai árakra is visszahatott. Csökkent azonban a sertésállomány, 8,3%-kal, így nagysága 2,9 millió volt a tavalyi évben, ami részben szintén az afrikai sertéspestisnek tudható be, sokan ugyanis a betegség okozta veszteségtől tartva álltak el a sertéstartástól.

A megfelelő tartási technológia kiválasztásakor érdemes arra törekedni, hogy az minél inkább jövedelmezőbb legyen. A mélyalmos tartástechnológia például meglehetősen egyszerű, takarékos és környezeti szempontból is kedvező a rácspadozatos (hígtrágyás) technológiához képest. Az alomkiosztás pedig lehet akár gépesített és teljesen automatizált is.

A tartástechnológia részét képezi a takarmányozás kérdése is, mely alapvetően lehet száraz vagy nedves. Nem mindegy azonban az etetési mód sem, ez ugyanis hatással van egyéb alkalmazott technológiákra is. Az automatizált takarmányozási rendszerek például lehetővé teszik a többfázisú takarmányozást, vagyis azt, hogy az állatok életkoruknak, ivaruknak és a felhasználási iránynak megfelelő takarmányhoz jussanak.

A sertéstartás alternatív formája a szabadtartás, amely környezettől függően félintenzív/extenzív termelés, a vetésforgónak pedig részét képezheti a sertéstartás, mint területhasznosítás is, tény azonban, hogy ez nem minden esetben előnyös. Egy szabadtartásos telepen az állománysűrűség 25-30 koca/hektár. Egyes kutatások rávilágítottak arra, hogy a szabadtartás jó hatással van a reprodukciós teljesítményre, az élettartamra, az egészségi állapotra, a hasznosulásra is, ebben az esetben azonban számolni kell azzal, hogy kevésbé gazdaságos, mint egy intenzív termelési forma.

A jövedelmező állattartás kulcsa sokak szerint, hogy az állatok jól érezzék magukat, vagyis az, hogy megfelelő takarmány és tartási körülmények biztosítás mellett növekedhessenek. Ha ugyanis ez nincs meg, az stressz kialakulásához vezethet, ami pedig számos betegséggel járhat. Nincs ez másként a sertések esetében sem. Ügyelni kell a megfelelő hőmérséklet biztosítására, mérni kell a levegő páratartalmát, figyelni kell a szellőzést és a gázszennyezettséget is. Ha ez a céljaidnak és a körülményeknek megfelelő fajtaválasztással párosul, akkor minden adott a jövedelmező állattartáshoz.


Comments are closed.