Kajszitermesztés aszályos időkben

Kajszitermesztés aszályos időkben

Az éghajlatváltozás, a szélsőséges időjárási események számának növekedése a gyümölcstermesztőket komoly feladat elé állítja. Mai bejegyzésünkben azt nézzük meg, hogy a kajszitermesztők miként reagálnak ezekre a körülményekre.

Az aszály ellen a gyümölcstermesztők és a gyümölcsnemesítők eltérő módon védekezhetnek: a termesztők a helyes öntözési mód megválasztásával, míg a nemesítők a szárazságtűrő alanyok nemesítésével, de hatékony módszer még a termőhely körültekintő megválasztása is, amely kívül esik az aszály sújtotta területeken.

Az aszálynak két fajtája létezik, ami a kajszit károsíthatja. A légköri aszályhoz a nemes fajták alkalmazkodnak, ez valójában dinamikus szárazság-stressz. A másik a talaj aszály, ami statikus szárazság-stressz és az alanyfajták alkalmazkodnak hozzá.

Magyarországon az éves átlagos csapadékmennyiség 550-600 mm, ami elegendő lehetne a kajszi biztonságos termesztéséhez, intenzitása és eloszlása miatt azonban mégis problémát jelent. A természetes csapadékeloszlás ugyanis nincs összhangban azzal, hogy a növény fejlődési fázisaiba mekkora mennyiségű vízre lenne szükség. Tenyészidőszakban például 80 mm/hó mennyiség lenne elegendő, míg a virágrügyek kialakulásakor 1,95-5,5 mm/nap mennyiséget is elpárologtathat a növény.

Léteznek azonban öntözetlen kajszi-ültetvények is, melyek szárazságtűrő alanyokból állnak. Ezeket vadkajszi és mirobalán magonc alanyok, amiket a NAIK Ceglédi Kutató Állomásán nemesítenek. A magonc alanyokkal alkalmazkodni lehet a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadékhoz és az időszakos vízborításhoz is.

Az első osztályú, 40 mm átmérő feletti kajszi 35 t/ha feletti hozamokat produkáló, intenzív ültetvényeken termeszthető profitábilisan. A CGIAR program keretein belül új kajszi alanyok meghonosítása a cél, ilyen például a Mirobalán 29C, vagy éppen az Adara fajta is.

A jövőben a kutatók előtt még számos kérdés áll a kajszitermesztés vonatkozásában, ilyen például a szabályozott víztakarékos öntözés alkalmazhatósága, a mikoröntözés szenzorokkal vagy éppen a növények vízfelhasználási hatékonysága. Az ismeretek további bővítésével növelhető a kajszitermesztés gazdaságossága és hatékonysága is.

A poszt a NAIK Változások Kora című könyv alapján készült!


Comments are closed.