Szőlőkörkép: kedvelt hazai szőlőfajták

Szőlőkörkép: kedvelt hazai szőlőfajták

A szőlő évezredek óta ismert és kedvelt táplálék, az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Számos fajtája létezik, melyek termesztésének sikeressége az adott terület ökológiai jellemzőitől függ. Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legkedveltebb szőlőfajtákat!

Irsai Olivér

Magyar nemesítésű csemege- és borszőlő hibrid, amit 1930-ban Kocsis Pál nemesített. Intenzív növekedésű, fürtjei közepes nagyságúak, kis bogyói pedig aranysárgában pompáznak. Kisméretű szemei miatt nem annyira mutatós, borszőlőként viszont remek, muskotályos, lágy savakban gazdag nedű készül belőle.

Zenit

A Zenit borszőlőt 1951-ben Király Ferenc nemesítette az ezerjó és a bouvier keresztezésével. Koránérő fajta, magas cukortartalma miatt remek borszőlő. A belőle készült bor igen kellemes zamatú és illatú.

Csabagyöngye

Világhírű hibrid fajta, amit a 20. században Mathiász János nemesített a bronnerstraube és az ottonel muskotály szőlők keresztezéséből. Koránérő típus, így már július közepétől szüretelhető. Fürtjei közepes nagyságúra nőnek, íze pedig kissé muskotályos.

Anita

Az Anita egy hibrid csemegeszőlő, ami igen erős növekedésű, nagy fürtjeit alkotó bogyói pedig pirosas-rózsaszínes árnyalatúak, ízük pedig kellemes.

Kékfrankos

A kékfrankos tipikus borszőlő, melyből gyümölcsös, savas száraz vörösborok készülnek. Gyors növekedésű, jó termő fajta, amit szeptemberben szüretelnek. Magyarországon Sopronban, Villányban, Egerben és Szekszárdon találkozhatunk vele leginkább.

Hárslevelű

Hatalmas fürtjeiről vált ismertté a hárslevelű, ami igen gyors növekedésű és remek borfajta. Igazán kellemes illatú és zamatú, testes borok készíthetők ebből a szőlőfajtából.

Neked melyik a kedvenc szőlőfajtád?


Comments are closed.