Takarmányozásban verhetetlen: a lucerna

Takarmányozásban verhetetlen: a lucerna

A szántóföldi növénytermesztés gyakori fajtája a lucerna, amelyet leginkább takarmányozás céljából termesztenek. Mai bejegyzésünkben a lucernanövényt és annak termesztését ismerjük meg alaposabban!

A lucernatermesztést 1768-ban Tessedik Sámuel honosította meg idehaza, Nagyszénás-Szarvas térségében telepített lucernát, azóta is igen kedvelt a gazdák körében. Nem csoda, hiszem magas a fehérjetartalma és nagy mennyiségű zöld és szárazanyag termést ad, ráadásul karotinban, ásványi anyagokban és vitaminban is gazdag. Kitűnő takarmányozási értéke mellett azonban érdemes kiemelni az előnyök számbavételénél azt is, hogy a talaj termékenységét kedvezően befolyásolja, ezen felül pedig, a fenntartható gazdálkodás rendszerébe is beilleszthető. A lucernát egyébként humán célokra is hasznosítják kozmetikumok és gyógykészítmények előállítása során.

A lucerna a mélyrétegű, középkötött talajt kedveli, a sekély termőréteget azonban nem tolerálja. A belvíz és a magas talajvíz károsíthatja, a legideálisabb számára a 6,5-7,8 pH kémhatású talaj. A szélsőséges időjárást jól viseli, akár a –25 °C-ot is kibírja, a késő tavaszi talajmenti fagyok azonban veszélyt jelenthetnek. Igényli a napfényt, így nem szabad hagyni, hogy a gyomok vagy bármi más takarónövény árnyékolja.

Alkalmazkodóképessége alapvetően jó, az ország bármely területén megterem, az öntözést nagyon meghálálja, megfelelő vízutánpótlás mellet akár 50-70%-kal növelhető a termés. A termés mennyiségét ezen kívül a talaj állapota, a szomszédos táblák, illetve a termesztés minősége befolyásolja. Számos kórokozó megtámadhatja, így például a lucerna mozaik vírus, a baktériumos hervadás, a lucerna levélragya vagy éppen a lucernarozsda. Kártevői többek között: a kis csipkéző barkók, a lucernabogár, a sároshátú bogár és a hamvas vincellérbogár.

Számos fajtája létezik, hazánkban a közönséges lucerna, a tarka virágú lucerna, a sárkerep lucerna és a komlós lucerna a legkedveltebbek.


Comments are closed.